Zelňačka

Jaro už je oficiálně tady, to však neznamená, že bychom občas nepotřebovali zahřát hustou polévkou. Zelňačka je na tohle ideální! Je hotová za půl hodiny a když ji necháme den uležet, tak chutná ještě lépe. Problém je v tom, že my ji skoro vždycky sníme ještě dříve. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience na 4 porce:

  • 1,5 cibule
  • olej
  • 3 až 4 střední brambory
  • 1 balení uzeného tofu
  • 700 g kysaného bílého zelí
  • sladká paprika, uzená paprika, kmín, černý pepř, sůl
  • 250 ml plnotučného Nemléko na zahuštění
  • 1,5 litru zeleninového vývaru (přilévejte podle toho, jaké hustoty chcete dosáhnout)
  • 1 polévková lžíce octa
  • 2 až 3 hrsti sušených hub (není nutné)

Postup:

Na oleji necháme zesklovatět cibuli, po chvíli přihodíme na kostičky pokrájené a oloupané brambory a jedno pokrájené uzené tofu. Směs zaprášíme sladkou paprikou, uzenou paprikou a kmínem. Kdo má rád houby, tak v této fázi můžeme ještě přidat pár oloupaných a pokrájených žampionů nebo sušených lesních hub. Po krátkém restování dolijeme do hrnce cca 1,5 litru zeleninového vývaru. Množství je na vás, záleží na tom, jak hustou polévku chcete mít. Necháme polévku probublávat a po změknutí brambor přidáme posekané bílé kysané zelí. Vaříme do té doby, než bude zelí změklé. Na konci do polévky přilijeme plnotučné Nemléko. Polévku můžeme ještě dochutit kmínem, paprikou, černým pepřem a octem.