Velikonoční nádivka

Co by to bylo za Velikonoce bez nádivky? Nádivka rozhodně patří na velikonoční stůl, kde s celou rodinou můžeme oslavovat příchod jara. Připravili jsme pro vás veganskou verzi téhle jarní dobroty, tak ji příští víkend upečte a dejte nám vědět, jak vám chutnala!

 

Ingredience:

 

  • 115 g polenty
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml Nemléka – plnotučné nebo polotučné
  • 1 balení uzeného tempehu
  • hrst nasekaných mandlí
  • svazek jarní cibulky
  • 100 g čerstvého špenátu nebo kopřiv
  • 1 malý pórek
  • hrst pokrájené petrželky
  • 1 červená cibule
  • 50 g tofu uzené + 50 ml Nemléka
  • 50 g ovesné mouky – pomleté ovesné vločky
  • 1 lžička černé soli
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka muškátového oříšku
  • lahůdkové droždí podle chuti

 

Postup:

 

Nejprve přivedeme k varu zeleninový vývar společně s Nemlékem, nastrouháme do směsi špetku muškátového oříšku a za stálého míchání přisypeme polentu. Vaříme do zhoustnutí cca 10 minut. Poté, co bude polenta hustá, ji odstavíme a necháme vychladnout (můžeme ji přelít do většího pekáčku, aby rychleji vychladla).

Mezitím si na pánvi orestujeme cibulku, ke které přidáme nakrájený pórek a půlku uzeného tempehu pokrájeného na malé kostičky. Dáme stranou a nakrájíme si jarní cibulku, špenát a petržel.

 

Smícháme vychladlou polentu se směsí restovaného pórku s tempehem a posekaným špenátem, cibulky a petrželky. Do směsi přidáme ještě tofu vaječnou směs. Tu si vyrobíme tak, že rozmixujeme tofu s rostlinným mlékem a dochutíme černou solí s kurkumou.

 

Nakonec do směsi vmícháme ještě posekané mandle a dochutíme podle chuti lahůdkovým droždím, kurkumou, černou solí a zahustíme ovesnou moukou.

Polovinu směsi nalijeme do chlebíčkové formy a posypeme zbytkem nakrájeného tempehu. Potépřidáme zbytkem směsi a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 až 35 minut.