Velikonoční nádivka
Co by to bylo za Velikonoce bez nádivky? Nádivka rozhodně patří na velikonoční stůl, kde s celou rodinou můžeme oslavovat příchod jara. Připravili jsme pro vás veganskou verzi téhle jarní dobroty, tak ji příští víkend upečte a dejte nám vědět, jak vám chutnala!
Ingredience:
- 115 g polenty
- 300 ml zeleninového vývaru
- 300 ml Nemléka – plnotučné nebo polotučné
- 1 balení uzeného tempehu
- hrst nasekaných mandlí
- svazek jarní cibulky
- 100 g čerstvého špenátu nebo kopřiv
- 1 malý pórek
- hrst pokrájené petrželky
- 1 červená cibule
- 50 g tofu uzené + 50 ml Nemléka
- 50 g ovesné mouky – pomleté ovesné vločky
- 1 lžička černé soli
- 1 lžička kurkumy
- špetka muškátového oříšku
- lahůdkové droždí podle chuti
Postup:
Nejprve přivedeme k varu zeleninový vývar společně s Nemlékem, nastrouháme do směsi špetku muškátového oříšku a za stálého míchání přisypeme polentu. Vaříme do zhoustnutí cca 10 minut. Poté, co bude polenta hustá, ji odstavíme a necháme vychladnout (můžeme ji přelít do většího pekáčku, aby rychleji vychladla).
Mezitím si na pánvi orestujeme cibulku, ke které přidáme nakrájený pórek a půlku uzeného tempehu pokrájeného na malé kostičky. Dáme stranou a nakrájíme si jarní cibulku, špenát a petržel.
Smícháme vychladlou polentu se směsí restovaného pórku s tempehem a posekaným špenátem, cibulky a petrželky. Do směsi přidáme ještě tofu vaječnou směs. Tu si vyrobíme tak, že rozmixujeme tofu s rostlinným mlékem a dochutíme černou solí s kurkumou.
Nakonec do směsi vmícháme ještě posekané mandle a dochutíme podle chuti lahůdkovým droždím, kurkumou, černou solí a zahustíme ovesnou moukou.
Polovinu směsi nalijeme do chlebíčkové formy a posypeme zbytkem nakrájeného tempehu. Potépřidáme zbytkem směsi a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 až 35 minut.