Velikonoční beránek

Z celozrnné mouky a s Nejogurtem místo tvarohu. Tohohle beránka vám nebude líto obětovat 🙂

 

 

ingredience suché:

  • 340 g hladké celozrnné špaldové mouky (nebo jakou máte 🙂 )
  • 2 lžíce vanilkového pudingu nebo kukuřičného škrobu
  • 1 pytlíček prášku do pečiva
  • 2 lžičky sody
  • 3 velké lžíce tmavého kakaa
  • špetka soli

mokré ingredinece:

  • 1 velký bílý Nejogurt
  • 250 ml vanilkového Nemléka
  • kůra a šťáva z jednoho bio pomeranče (případně kůra z bio citronu)
  • 130 ml rozpušťeného kokosového oleje (může být i slunečnicový)
  • 150 g třtinového cukru (nebo víc podle chuti)
  • mletá vanilka, bourbon nebo vanilkový cukr, špetka kurkumy pro barvu

Postup:

Nejdřív si zapněte troubu, horkovzdušnou na 180 °C. Vymažte si formu kouskem kokosového oleje a vysypte moukou.

Všechny suché ingredince kromě kakaa smíchejte ve velké míse. Všechny mokré taktéž v druhé míse, rozpuštění cukru urychlíte mixérem. Potom smíchejte suché i mokré dohromady a vytvořte hustší těsto. To rozdělte napůl, do půlky vmíchejte ještě kakao a trošičku vody, třeba jednu lžíci, kakao totiž těsto malinko zahustí.

Těsto by mělo být husté, aby vám nepřeteklo a až v troubě vyběhne, vytvořilo beránkovi záda. Vysypanou formu naplňte těsty na střídačky, aby byl beránek flekatý, případně malinko promíchejte špejlí. Pokud vám trochu těsta zbyde, dejte ho do malé formičky, aspoň bude na ochutnávku 🙂 Dejte péct přibližně na půl hodiny, kontrolujte špejlí.

Nechte vychladnout a opatrně vyklopte.