Vánoční štóla

Těsto na štólu je podobné vánočce, akorát plné dalších dobrot – ovoce a čokolády. Kvůli tomu také méně kyne a je nižší – zato ale nádherně voní a chutná ještě lépe! Jestli vám přijde vánočka suchá a nudná, tak štóla je přímo pro vás. Nepotřebuje máslo ani marmeládu!

 

Ingredience:

  • 245 g hladké pšeničné mouky 
  • 135 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 180 ml lískooříškového nápoje Optimistic
  • 80 g agávového sirupu 
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 70 g slunečnicového oleje 
  • 40 g nasekaných datlí
  • 40g nasekané sušené moruše – jsou kyselé a moc se tady hodí (nebo brusinky, meruňky, švestky…)
  • 2 lžíce rumu (na namočení ovoce)
  • nasekaná hořká čokoláda
  • nasekané mandle – cca 2 lžíce
  • 2 lžičky citronové kůry 
  • 20 g droždí
  • špetka soli

Postup:

  1. Ovoce opláchneme a namočíme v trošce rumu.
  2. Lískooříškový nápoj mírně zahřejeme a rozdrobíme v něm droždí, přidáme trochu sirupu a lžíci pšeničné mouky, rozmícháme na jemné těstíčko, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme vzejít kvásek.
  3. Mezitím smícháme obě proseté mouky, přidáme sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přidáme vzešlý kvásek, sirup a olej a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  4. Těsto přikryjte a nechte pod folií vykynout min. 1 hodinu. Těsto lépe kyne bez přidaných ingrediencí, tak necháme první kynutí s čistým těstem.
  5. Cca za hodinu do těsta zapracujeme, namočené okapané ovoce, čokoládu, mandle a necháme zaryté kynout další hodinu.
  6. Z vykynutého těsta rukami uválejte úhledný válec (jako knedlík) a nechte před pečením zase odpočnout.
  7. Pečte cca 45 min na 160 stupňů v horkovzdušné troubě. Měla by být upečená do zlatova.

Poznámka: kynutá těsta pokud jsou z jiné mouky než pšeničné hůře kynou. Také pokud do nich přidáte další přísady – ovoce, mandle, čokoládu…. kynutí neprobíhá jak by mělo a těsta jsou nepatrně tužší – ale zdravější a díky přidaným dobrotám chutnější.