Štědrovečerní večeře
Bramborový salát
Ingredience:
- 5 brambor
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- sůl
- pepř
- ocet
- kyselé okurky
- 1-2 lžíce Nejogurtu
- Sojanéza – můžete nahradit Nejogurtem, salát bude lehčí.
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce (20 minut), mrkev, celer a petržel oloupeme a uvaříme (15 minut) v osolené vodě s trochou octa. Nakrájíme cibuli na malé kostičky, spaříme horkou vodou a dáme do mísy na salát. Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a smícháme s cibulí. Poté na kostičky nakrájíme ostatní vařenou zeleninu, kyselé okurky a vše v míse promícháme. Přidáme hořčici, nejogurt a několik lžic sojanézy, promícháme, dochutíme solí, pepřem, lákem z okurek a necháme v lednici odpočinout.
Celer a hlíva
Ingredience:
- Celer
- Ocet
- koření „na ryby“
- hraška
- kukuřičná strouhanka
- olej
Postup:
Celer nakrájíme na silnější půlkolečka a na minutu vhodíme do vroucí osolené vody s octem. Vyndáme, pokapeme olejem, přidáme koření na ryby. Obalíme v těstíčku z hrašky (dle návodu) a kukuřičné strouhance a osmažíme. Po smažení je dobré vysát přebytečný olej ubrousky. Podávejte s citrónem. Hlívu očištěte, ochuťte, obalte a osmažte stejně, jako celer.