Štědrovečerní večeře

Bramborový salát

Ingredience:

  • 5 brambor
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • kyselé okurky
  • 1-2 lžíce Nejogurtu
  • Sojanéza – můžete nahradit Nejogurtem, salát bude lehčí.

 

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce (20 minut), mrkev, celer a petržel oloupeme a uvaříme (15 minut) v osolené vodě s trochou octa. Nakrájíme cibuli na malé kostičky, spaříme horkou vodou a dáme do mísy na salát. Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a smícháme s cibulí. Poté na kostičky nakrájíme ostatní vařenou zeleninu, kyselé okurky a vše v míse promícháme. Přidáme hořčici, nejogurt a několik lžic sojanézy, promícháme, dochutíme solí, pepřem, lákem z okurek a necháme v lednici odpočinout.

 

Celer a hlíva

Ingredience:

  • Celer
  • Ocet
  • koření „na ryby“
  • hraška
  • kukuřičná strouhanka
  • olej

 

Postup:

Celer nakrájíme na silnější  půlkolečka a na minutu vhodíme do vroucí osolené vody s octem. Vyndáme, pokapeme olejem, přidáme koření na ryby. Obalíme v těstíčku z hrašky (dle návodu) a kukuřičné strouhance a osmažíme. Po smažení je dobré vysát přebytečný olej ubrousky. Podávejte s citrónem. Hlívu očištěte, ochuťte, obalte a osmažte stejně, jako celer.