Špenátové lasagne z máslové dýně

Říká se, že lasagne jsou náročnější jídlo na přípravu a troufnou si na něj pouze ti zkušenější. My si však myslíme, že tyto veganské bezlepkové lasagne zvládne snad úplně každý a doufáme, že vám tento recept pomůže, abyste si je zkusili připravit doma i vy. Protože za to opravdu stojí!

Budete potřebovat:

 

  • půlku máslové dýně
  • 500g čerstvého špenátu nebo jedno balení mraženého
  • 250 ml polotučného Nemléka
  • červenou cibuli
  • Nemáslo
  • 250 g krémových žampionů
  • ¼ květáku
  • 2 až 3 stroužky česneku podle chuti
  • provensálské bylinky
  • citronovou šťávu
  • sůl, pepř a chilli

 

Postup:

Na Nemásle necháme zesklovatět cibuli, přidáme oloupané žampiony nakrájené na větší kousky. Dále přidáme špenát a květák, který jsme očistili a nakrájeli na menší kousky. Chvíli společně opékáme a poté zalijeme plnotučným Nemlékem. Vše povaříme asi 10 až 15 min. Prolisujeme česnek a dochutíme kořením, solí, pepřem, chilli a citronovou šťávou podle chuti.

Máslovou dýni zbavíme slupky a nakrájíme na velmi tenké pláty, ty použijeme místo těstoviny.

Na dno pekáče rozetřeme trochu uvařené směsi, poté položíme dýňové pláty a potřeme bešamelem. Takto dál vrstvíme, na vrchní poslední vrstvu použijeme bešamel a můžeme posypat strouhaným rostlinným sýrem.

Pečeme přibližně 35 až 45 min na 180 stupňů.

Na bešamel budete potřebovat:

  • 3 lžíce Nemásla
  • 250 ml mandlového Nemléka
  • ½ hrnku hladké mouky (můžete použít i špaldovou nebo rýžovou bezlepkovou)
  • dvě lžíce lahůdkového droždí
  • muškátový oříšek, sůl a pepř na dochucení

Postup:

Nejprve si na pánvi nebo v rendlíku rozehřejeme Nemáslo. Přisypeme mouku a dobře promícháme. Vznikne směs podobná drobence. Mouku necháme chvilku opražit a postupně přiléváme horké Nemléko a rozmícháváme metličkou. Je důležité přilévat Nemléko postupně, aby nám nevznikaly hrudky. Bešamel za stálého míchání necháváme 5 až 10 minut vařit, dokud nám nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem, droždím a muškátovým oříškem.

Tip Nemléka: Bešamel je dobré dělat jako poslední, rychle totiž tuhne, pokud ho nemícháme.