Slaný koláč s chřestem
Jakmile chřest uvidíte, berte rovnou dva, jeho sezóna je kraťoučká a je potřeba si ho užít! Tenhle koláč je skvělá příležitost, jak si chřest náležitě vychutnají i ti, kdo nemají v oblibě přežvykování jeho dřevnatých stonků 🙂 (my anoooo, každá vláknina je dobrá 🙂 ) Koláč je plněný zkaramelizovanou cibulkou a „bešamelem“ z tofu a Nejogurtu. Možná na něj budete potřebovat lžičku, ale je tak křehký, že vám to určitě vadit nebude :))
Na těsto:
- 1 a půl hrnku celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
- půl lžičky soli
- půl hrnku kokosového oleje bez vůně – část můžete vyměnit za olivový, těsto bude voňavější
5 lžic studené vody
Na náplň:
- 1 bílý Nejogurt
- 1 bílé tofu
- 3 lžíce lahůdkového sušeného droždí
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- sůl a pepř
- 4 cibule
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce balsamica
- svazek chřestu
Nejdřív si připravte těsto. Do mísy prosejte mouku a sůl a přidejte kokosový olej, stačí naškrábaný lžící nebo pokrájený, až budete těsto zpracovávat krásně povolí. Rukou hněťte, dokud z něj nebude jemná drobenka a pak přidejte po lžících studenou vodu. Těsto rozválejte na pečícím papíru, zahlaďte kraje, i s papírem přesuňte do formy na quiche (v našem případě pánve, protože forma nebyla :D) a lehce dotvarujte. Dejte odpočinout do lednice.
Cibuli nakrájejte na tenké proužky a dejte smažit na lžíci oleje. Až bude skoro do hněda, přidejte balsamicový ocet, nechte odpařit skoro všechnu vodu, pak zasypejte cukrem a nechte zkaramelizovat. Nakonec osolte.
Chřest hoďte do vroucí osolené vody asi na 4 minuty a nechte okapat v sítku. Odkrojte spodní část stonku, nebo klidně použijte celé, jen se vám bude koláč špatně krájet. Lepší je použít jen horní zelené půlky a ty spodní schroupat, dokud se koláč neupeče 🙂
Rozehřejte si troubu a dejte do ní asi na 10 min předpéct připravené těsto.
Na krém si rozmixujte v míse od těsta Nejogurt, okapané tofu a škrob a dochuťte droždím, muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Vytáhněte těsto z trouby. Na dno si rozprostřete cibulku, zalijte krémem a nahoru poskládejte chřest. Dejte péct asi na půl hodiny do horkovzdušné trouby (180°C) nebo dokud nebudou okraje těsta dozlatova. Před podáváním nechte trochu vychladnout a ztuhnout.