Shepard’s pie

Shepard’s pie (neboli pastýřský koláč) je oblíbený anglický recept. My jsme pro vás připravili jeho veganskou verzi, která jistě potěší každého milovníka slaných koláčů.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 hrnek černé čočky Belugy
  • ½ hrnku sójového granulátu
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 hrnek hrášku
  • 2 až 3 mrkve
  • červená cibule
  • 1 plechovka drcených rajčat nebo stejné množství čerstvých
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • citrónová šťáva
  • majoránka, sůl, pepř/chilli, mletá paprika sladká
  • zeleninový vývar nebo koření (na uvaření granulátu)
  • Nejogurt

 

Na kaši

  • Nemléko polotučné
  • Nemáslo
  • 1 batát

 

Postup:

Nejdříve čočku pořádně propláchneme a uvaříme. Poté vaříme sójový granulát 10 až 15 min v zeleninovém vývaru, pak ho pořádně vyždímáme. Do trouby si dáme opláchnutý a na větší kousky nakrájený batát, který pečeme asi 30 min.

 

Na Nemásle si zesklovatíme cibulku a přidáme očištěnou zeleninu (celer a mrkev), pokrájenou na menší kousky. Chvíli společně opékáme, můžeme posypat trochou koření, dále přidáme hrášek a po chvíli pasírovaná rajčata. Poté, co zelenina změkne  (15 až 20 minut), přidáme sójový granulát a čočku. Společně necháme směs ještě pár minut probublávat a dochutíme česnekem, solí, pepřem, citrónovou šťávou a kořením.

 

Batátovou kaši vytvoříme stejně, jako tu klasickou. Batát rozmixujeme a vyšleháme s trochou Nemléka. Na závěr můžeme do kaše přidat také lžící Nemásla pro lepší a jemnější chuť. Nezapomeneme kaši osolit a opepřit.

 

Směs dáme do pekáče a přikryjeme batátovou kaší až po okraje.

 

V troubě pečeme zhruba 25 minut na 200 stupňů. Před podáváním necháme koláč vychladnout a pro lepší chuť můžeme potřít Nejogurtem a posypat jarní cibulkou.