Shepard’s pie
Shepard’s pie (neboli pastýřský koláč) je oblíbený anglický recept. My jsme pro vás připravili jeho veganskou verzi, která jistě potěší každého milovníka slaných koláčů.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 hrnek černé čočky Belugy
- ½ hrnku sójového granulátu
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 hrnek hrášku
- 2 až 3 mrkve
- červená cibule
- 1 plechovka drcených rajčat nebo stejné množství čerstvých
- 1 až 2 stroužky česneku
- citrónová šťáva
- majoránka, sůl, pepř/chilli, mletá paprika sladká
- zeleninový vývar nebo koření (na uvaření granulátu)
- Nejogurt
Na kaši
- Nemléko polotučné
- Nemáslo
- 1 batát
Postup:
Nejdříve čočku pořádně propláchneme a uvaříme. Poté vaříme sójový granulát 10 až 15 min v zeleninovém vývaru, pak ho pořádně vyždímáme. Do trouby si dáme opláchnutý a na větší kousky nakrájený batát, který pečeme asi 30 min.
Na Nemásle si zesklovatíme cibulku a přidáme očištěnou zeleninu (celer a mrkev), pokrájenou na menší kousky. Chvíli společně opékáme, můžeme posypat trochou koření, dále přidáme hrášek a po chvíli pasírovaná rajčata. Poté, co zelenina změkne (15 až 20 minut), přidáme sójový granulát a čočku. Společně necháme směs ještě pár minut probublávat a dochutíme česnekem, solí, pepřem, citrónovou šťávou a kořením.
Batátovou kaši vytvoříme stejně, jako tu klasickou. Batát rozmixujeme a vyšleháme s trochou Nemléka. Na závěr můžeme do kaše přidat také lžící Nemásla pro lepší a jemnější chuť. Nezapomeneme kaši osolit a opepřit.
Směs dáme do pekáče a přikryjeme batátovou kaší až po okraje.
V troubě pečeme zhruba 25 minut na 200 stupňů. Před podáváním necháme koláč vychladnout a pro lepší chuť můžeme potřít Nejogurtem a posypat jarní cibulkou.