Shakshuka
Shakshuka (čteme šakšuka) je tradiční jídlo severní Afriky a Izraele. Základem tohoto pokrmu jsou původně rajčata, papriky a vejce. My vám ale představíme jeho veganskou variantu.
Na Shakshuku budeme potřebovat (4 porce):
- 1 balení lahůdkového/natural tofu
- 2 červené cibule
- olivový olej
- 1 velká paprika nebo 2 menší
- čerstvá nebo konzervovaná rajčata (500g)
- rajčatový protlak (2 polévkové lžíce)
- bílé fazole (větší hrst)
- sójový granulát (necelý půl hrnek)
- Nejogurt
- chapati (indická placka)
- avokádo – libovolné
- sójové párky – libovolné
Koření:
- chilli vločky Jalapeno nebo jiné (podle chuti)
- kajenský pepř
- čerstvý koriandr
- citronová šťáva
- kurkuma
- pepř
- česnek (2 stroužky)
- lahůdkové droždí
- uzená paprika
- černá sůl (na tofu vajíčka)
Nejprve si připravíme Tofu vajíčka, potom samotnou Shakshuku, do které je přidáme.
Tofu vajíčka
Na oleji zpěníme pokrájenou půlku červené cibule a po chvíli rozdrobíme tofu. Směs můžeme lehce podlít vodou nebo Nemlékem. Dochutíme černou solí, kurkumou, lahůdkovým droždím a pepřem.
Shakshuka
První si dáme vařit granulát v zeleninovém vývaru (po cca 10 minutách odstavíme a pořádně vymačkáme všechnu vodu). Na oleji zpěníme zbytek cibule. K ní přidáme uvařený granulát a papriku, kterou jsme si pokrájeli na malé kousky. Poprášíme uzenou paprikou a chvíli společně opékáme.
Poté přidáme rajčata, protlak a koření. Společně vaříme do změknutí papriky. Na konec přidáme uvařené bílé fazole a dochutíme ještě podle vlastní chuti kořením, prolisujeme česnek a přidáme citrónovou šťávu.
Shakshuku servírujeme ideálně v pánvi. Před podáváním do ní uděláme důlky a vložíme tofu vajíčka a přidáme Nejogurt (skvěle chutná a zároveň imituje rozteklý bílek). Nezapomeňte směs v pánvi zasypat pořádnou hrstí posekaného koriandru. Doporučujeme Shakshuku podávat na placce chapati s avokádem a sójovým párkem. Sójový párek ideálně jemně nařízněte nahoře a udělejte v troubě společně s plackami.