Shakshuka

Shakshuka (čteme šakšuka) je tradiční jídlo severní Afriky a Izraele. Základem tohoto pokrmu jsou původně rajčata, papriky a vejce. My vám ale představíme jeho veganskou variantu.

Na Shakshuku budeme potřebovat (4 porce):

  • 1 balení lahůdkového/natural tofu
  • 2 červené cibule
  • olivový olej
  • 1 velká paprika nebo 2 menší
  • čerstvá nebo konzervovaná rajčata (500g)
  • rajčatový protlak (2 polévkové lžíce)
  • bílé fazole (větší hrst)
  • sójový granulát (necelý půl hrnek)
  • Nejogurt
  • chapati (indická placka)
  • avokádo – libovolné
  • sójové párky – libovolné

Koření:

  • chilli vločky Jalapeno nebo jiné (podle chuti)
  • kajenský pepř
  • čerstvý koriandr
  • citronová šťáva
  • kurkuma
  • pepř
  • česnek (2 stroužky)
  • lahůdkové droždí
  • uzená paprika
  • černá sůl (na tofu vajíčka)

 

Nejprve si připravíme Tofu vajíčka, potom samotnou Shakshuku, do které je přidáme.

Tofu vajíčka

Na oleji zpěníme pokrájenou půlku červené cibule a po chvíli rozdrobíme tofu. Směs můžeme lehce podlít vodou nebo Nemlékem. Dochutíme černou solí, kurkumou, lahůdkovým droždím a pepřem.

Shakshuka

První si dáme vařit granulát v zeleninovém vývaru (po cca 10 minutách odstavíme a pořádně vymačkáme všechnu vodu). Na oleji zpěníme zbytek cibule. K ní přidáme uvařený granulát a papriku, kterou jsme si pokrájeli na malé kousky. Poprášíme uzenou paprikou a chvíli společně opékáme.

Poté přidáme rajčata, protlak a koření. Společně vaříme do změknutí papriky. Na konec přidáme uvařené bílé fazole a dochutíme ještě podle vlastní chuti kořením, prolisujeme česnek a přidáme citrónovou šťávu.

Shakshuku servírujeme ideálně v pánvi. Před podáváním do ní uděláme důlky a vložíme tofu vajíčka a přidáme Nejogurt (skvěle chutná a zároveň imituje rozteklý bílek). Nezapomeňte směs v pánvi zasypat pořádnou hrstí posekaného koriandru. Doporučujeme Shakshuku podávat na placce chapati s avokádem a sójovým párkem. Sójový párek ideálně jemně nařízněte nahoře a udělejte v troubě společně s plackami.