Segedínský guláš s kynutým knedlíkem
Jak dobře znáte maďarskou kuchyni? Nemusíte na ni být žádní odborníci, ale segedínský guláš zná snad úplně každý. A ten, kdo na něj má špatné vzpomínky z dětství, by ho měl ještě jednou zkusit ochutnat. My jsme pro vás sepsali recept na veganskou verzi guláše s kynutým knedlíkem, které by měl dát šanci úplně každý.
Kynutý knedlík:
Ingredience:
- 250 g polohrubé špaldové mouky
- 175 ml vody
- 8 g droždí
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky cukru
- 1/2 polévkové lžíce olivového oleje
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, solí a nadrobeným droždím. Potom přidejte vodu a zamíchejte. Vznikne lepivé těsto. Trošku těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
Po hodině kynutí těsto přesuňte na pomoučněný vál. Těsto rozdělte na 2 nebo 4 části – podle toho, jak velké knedlíky se vám vejdou ho hrnce. Vytvarované knedlíky nechte potom ještě dalších 20 minut kynout. Pokud těsto lepí, poprašte ho ještě moukou.
Hrnec naplňte do poloviny vodou a dejte ji vařit. Když se voda vaří, vložte knedlík do vroucí vody a hrnec přikryjte pokličkou. Na středním plameni vařte každý knedlík asi 20 minut.
Guláš:
Ingredience:
- 200 g sójových kostek
- 1 litr zeleninového vývaru nebo bio bujón
- 500 g kysaného zelí
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 červená cibule
- 750 ml zeleninového vývaru
- 4 polévkové lžíce sladké mleté papriky
- 2 polévkové lžíce uzené mleté papriky
- 2 polévkové lžíce pálivé papriky
- 1 polévkové lžíce špaldové mouky
- 2 polévkové lžíce mletého kmínu
- 1 dcl vlažné vody
- 2 ks bobkového listu
- 2 čajové lžičky sójové omáčky
- pepř
- sůl
- ¼ čajové lžičky pikantní mleté papriky
- 125 ml plnotučného Nemléka (můžete více)
Příprava sójových kostek:
Dejte vařit zeleninový vývar, když projde varem, přidejte do něj sójové kostky a vařte je 10 až 15 minut. Po dovaření je vyjměte a nechte vychladnout. Potom kostky zabalte do utěrky a zbavte je přebytečné vody.
Omáčka:
Očistěte a nadrobno nakrájejte červenou cibuli. Asi 5 minut ji smažte dozlatova na oleji v hlubokém hrnci na středním plameni. Potom k cibulce přidejte sladkou a uzenou mletou papriku, mouku a vše promíchejte. Poté směs zalijte trochou vlažné vody.
Nyní přidejte vysušené sójové kostky, kmín, pálivou papriku, pepř, sůl a bobkový list. Vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte sójovou omáčku a nechte 5 až 10 minut vařit na mírném ohni pod pokličkou.
V další fázi přidejte kysané zelí. Pokud máte radši kyselejší chuť segedínu, tak zelí vyklopte do hrnce rovnou ze sklenice. Pokud chcete guláš méně kyselý, nejdříve zelí propláchněte čistou vodou a poté ho přidejte. Guláš nechte vařit asi 20 minut tak, aby bylo zelí měkké.
Po uvaření vyjměte bobkový list a přidejte plnotučné Nemléko na zjemnění chuti. My jsme přidali zrhuba 125 ml, ale pokud chcete chuť ještě jemnější, přidejte klidně 200 ml.