Pohankové ovocné knedlíky
Máme tady další variantu na ovocné knedlíky – tentokrát čistě bezlepkové z blahodárné pohanky, která z téhle klasiky dělá super zdravý pokrm. Pohanka je prospěšná obzvlášť v létě – podle čínské medicíny má totiž chladivé účinky na náš organismus.

těsto:
- 500 ml makového Nemléka
- 300 g pohankové mouky
- 50 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
- kůra z bio citronu
- hladká pohanková mouka a škrob na obalování
- sirup podle chuti na oslazení, tomu úměrně přidáme i pohankovou mouku, aby se těsto nelepilo
Náplň:
- 400 g jahod ( meruňky, švestky…)
Na polití:
- 200 g nebo zbytek jahod
- 200 g mandlového Nejogurtu
- oblíbený sirup nebo cukr
Nemléko nalijeme do rendlíčku, rozmícháme v něm škrob a lehce zahřejeme, přidáme citronovou kůru aby těsto provoněla a vmícháme pohankovou mouku. Sundáme z ohně a necháme chvilku odpočinout. Na vál vysypeme zbylou mouku a těsto pomoučenýma rukama zapracujeme až se nebude lepit. Ruce si můžeme posypat také škrobem. Z těsta vyválíme váleček a nakrájíme ho na stejné díly, dle velikosti jahod a počtu knedlíků. V misce smícháme trochu mouky a škrobu a naplněné knedlíky ve směsi oválíme, aby se těsto při vaření netrhalo. Vaříme v osolené vodě, do které přidáme malou lžíčku škrobu, cca 7 min a na konci propícháme vidličkou, aby mohla utíkat pára. Jahody rozmixujeme s Nejogurtem, dosladíme podle chuti. Přelijeme s nimi knedlíky a podáváme.

