Ostrá směs s červenou čočkou
Ten, kdo miluje ostřejší východní kuchyni, zajásá. Připravili jsme pro vás totiž veganský recept na omáčku, jejímž základem je čočka. Záleží na vás, jak moc chcete směs pálivou, koření přidávejte podle vlastní chuti a hlavně průběžně ochutnávejte. To je na vaření přece stejně to nejlepší.
Ingredience:
- půl hrnku červené čočky
- půl hrnku uvařené cizrny
- cca 100 g rajčatového protlaku
- 2 žluté papriky
- 2 velká rajčata
- cca 100 ml mandlového Nemléka
- 1 limetka
- 1 červená cibule
- olivový olej
- datlový či agáve sirup na doslazení podle chuti
- Nejogurt (k podávání)
- jako přílohu můžete použít rýži, placky (pity, chapati) nebo bulgur podle vlastních preferencí
Koření:
- 2 polévkové lžíce směs na curry
- 1 čajová lžička kurkumy
- himalájská sůl dle chuti
- chilli Habaněro vločky dle chuti
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
- 1 polévková lžíce garam masala
- 2 polévkové lžíce římského kmínu
- 1 polévková lžíce uzené papriky
- čerstvý koriandr k podávání
Postup:
Začneme uvařením přílohy, jelikož její příprava trvá déle. Můžete zvolit rýži, bulgur, nebo placky. Vybranou přílohu připravte podle návodu.
V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a po chvíli na něm lehce osmahněte červenou cibuli. Přisypte červenou čočku a nakrájenou papriku. Posypte lehce kořením a nechte provonět. Po chvíli podlijte trochou vody nebo zeleninového vývaru.
Nakrojte a spařte rajčata. Poté je oloupejte, nakrájejte a přidejte do směsi. Přidejte ještě rajčatový protlak a cca 100 ml mandlového Nemléka. Vařte asi 20 minut. Pokud je čočka hotová, přisypte ještě půlku množství cizrny a dochuťte zbytkem kořením a šťávou z limetky. S kořením zacházejte opatrně, je důležité průběžně ochutnávat a podle chuti přidávat. Použít můžeme také kapku sladkého sirupu (rýžový, datlový, agáve..), který zvýrazní chuť rajčat, tento krok však není nutný. Zaleží na vás, jak vám bude směs chutnat.
Druhou půlku množství cizrny si naložte v olivovém oleji, soli a uzené paprice a pečte cca 10 až 15 minut v trouběna cca 200 stupňů. Průběžně cizrnu můžete prohrábnout, aby byla opečená rovnoměrně.
Upečenou cizrnu nasypte na hotovou směs a posypte nakrájeným čerstvým koriandrem.
Tip Nemléka: Při podávání přidejte ještě jednu polévkovou lžíci bílého Nejogurtu, který chuť omáčky zjemní.