Mungo omeleta
Malé zelené fazolky mungo asi znáte naklíčené v salátu, ale věděli jste, že se dají koupit taky loupané? A že z nich jde udělat výtečná rostlinná omeleta? Loupané mungo neboli mung dal jsou žluté půlky fazolek a seženete je ve zdravé výživě, indickém obchodě nebo asijské sekci supermarketů. Mungo fazole mají plno živin a nemusí se vařit, navíc jsou míň výrazné než třeba cizrna – omeletu tak můžete ochutit podle sebe, nebo klidně těsto použít na sladko a udělat z něj lívance – budou bez lepku, mouky a plné proteinu!
Ingredience na dvě omelety:
- 200 g mung dal fazolek, den předem namočených ve vodě
- 200-250 ml mandlového nápoje Optimistic
- 1/2 lžičky soli – pro víc „vajíčkovou“ chuť můžete použít černou kala namak
- špetka pepře
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky kurkumy pro barvu
- lžička lahůdkového droždí a půl lžičky sušeného česneku – to není nutné, ale omeleta bude voňavější
- zelenina podle chuti – my použili cibuli, brokolici a rajčata
- olej na smažení
Postup:
- Fazole dejte do misky, zalijte vodou a nechte namáčet přes noc.
- Druhý den slijte vodu, hoďte fazole do mixéru a zalite mandlovým nápojem. Přidejte vše kromě zeleniny a dobře rozmixujte na jemnou kaši – konzistence by měla být jako těsto na lívance, aby se na pánvi rozlilo.
- Brokolici nakrájejte a na 2 min hoďte do vroucí vody, aby byla měkká, ale pořád zelená. Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky, rajčata na plátky nebo cherry na půlky. Zeleninu rozdělte na dvě části – na dvě omelety.
- Na trošce oleje na nepřilnavé pánvi osmažte půlku cibule. Přidejte brokolici, rajčata a rozprostřete po dně pánve – zeleninu zalijte půlkou mungo směsi, stáhněte plotýnku na mírný ohřev a přiklopte poklicí. Po asi 3 minutách odklopte, jakmile bude omeleta shora matná, tužší a budou v ní bublinky, opatrně obraťte a pečte ještě 2-3 min z druhé strany. Postup opakujte s druhou půlkou zeleniny a těsta.