Lečo

Lečo je typické hlavně pro maďarskou kuchyni, ale i v Česku si našlo své místo. Pro jeho přípravu je potřeba hlavně cibule, papriky a rajčata. Většinou se podává s vajíčkem, které jsme však nahradili veganským „tofu vajíčkem“. Pokud vám přebývá zelenina ze zahrádky nebo si chcete jen zavzpomínat na dětství, zkuste naši veganskou verzi.

 

Ingredience na  2 porce:

  • 1 velká červená cibule
  • olej
  • provensálské bylinky a bazalka
  • čerstvá petrželka
  • citrónová šťáva
  • chilli dle chuti
  • 3 až 4 papriky střední velikosti
  • 3 až 4 rajčata střední velikosti
  • balíček uzeného tofu
  • černá sůl a kurkuma
  • pár lžic polotučného mandlového Nemléka
  • oblíbeného pečivo při podávání

 

Postup:

Nejdříve si opláchneme rajčata, nařízneme je a poté je ponoříme do vroucí vody. Tím je spaříme. Papriky opatrně očistíme škrabkou, vydlabeme a nakrájíme na malé kousky. Poté si nakrájíme také cibuli. Na pánev s olejem nasypeme cibuli a po chvíli přidáme papriky. Směs cca 5 restujeme a okořeníme sušenými bylinkami. Poté přidáme spařená a nakrájená rajčata, směs necháme cca 15 minut společně probublávat za občasného míchání. „Vajíčko“ si vytvoříme tak, že rozdrobíme uzené tofu, přidáme pár lžic Nemléka a okořeníme černou solí a kurkumou. „Vaječnou“ směs přidáme do leča a za občasného míchání vaříme, dokud nebude vše měkké. Přidáme posekanou petrželku, dochutíme chilli podle vlastních chutí a poté přidáme ještě citrónovou šťávu. Lečo podávejte s vaším s oblíbeným pečivem, výborné je hlavně druhý den po uvaření.