Lečo
Lečo je typické hlavně pro maďarskou kuchyni, ale i v Česku si našlo své místo. Pro jeho přípravu je potřeba hlavně cibule, papriky a rajčata. Většinou se podává s vajíčkem, které jsme však nahradili veganským „tofu vajíčkem“. Pokud vám přebývá zelenina ze zahrádky nebo si chcete jen zavzpomínat na dětství, zkuste naši veganskou verzi.
Ingredience na 2 porce:
- 1 velká červená cibule
- olej
- provensálské bylinky a bazalka
- čerstvá petrželka
- citrónová šťáva
- chilli dle chuti
- 3 až 4 papriky střední velikosti
- 3 až 4 rajčata střední velikosti
- balíček uzeného tofu
- černá sůl a kurkuma
- pár lžic polotučného mandlového Nemléka
- oblíbeného pečivo při podávání
Postup:
Nejdříve si opláchneme rajčata, nařízneme je a poté je ponoříme do vroucí vody. Tím je spaříme. Papriky opatrně očistíme škrabkou, vydlabeme a nakrájíme na malé kousky. Poté si nakrájíme také cibuli. Na pánev s olejem nasypeme cibuli a po chvíli přidáme papriky. Směs cca 5 restujeme a okořeníme sušenými bylinkami. Poté přidáme spařená a nakrájená rajčata, směs necháme cca 15 minut společně probublávat za občasného míchání. „Vajíčko“ si vytvoříme tak, že rozdrobíme uzené tofu, přidáme pár lžic Nemléka a okořeníme černou solí a kurkumou. „Vaječnou“ směs přidáme do leča a za občasného míchání vaříme, dokud nebude vše měkké. Přidáme posekanou petrželku, dochutíme chilli podle vlastních chutí a poté přidáme ještě citrónovou šťávu. Lečo podávejte s vaším s oblíbeným pečivem, výborné je hlavně druhý den po uvaření.