Kynutý ovocný koláč

Ovocný koláč je nejlepší věc, kterou můžete udělat, jakmile se k vám dostane jákékoliv letní ovovce  – jahody, rybíz, borůvky, meruňky – s drobenkou jako od babičky. My jsme použili jahody a rebarboru a těsto jsme malinko upravili –  je z žitné mouky s nastrouhaným jablkem. Omáčka jsou rozmixované jahody s cukrem – čím víc ovoce se do a na koláč vejde, tím líp :))

 

 

 

na těsto:

  • 400 g celozrnné žitné mouky
  • 20 g / půl kostičky droždí
  • 100 g třtinového cukru
  • 400 g nastrouhaného jablka
  • 100 ml kokosového oleje
  • 2 lžíce lněné mouky
  • 200 ml mandlového Nemléka

na drobenku:

  • 100 ml kokosového oleje
  • 200 g ovesné mouky – nebo rozmixovaných vloček
  • 50 g cukru – podle jak sladké máte ovoce 🙂
  • špetka soli a skořice

a ovoce.

Nemléko nalejeme do rendlíku a jemně ohřejeme, zatímco v něm můžeme rozpustit cukr – necháme vychladnout, aby bylo jen vlažné a rozdrobíme do něj droždí – necháme vzejít. Zatím si připravíme do velké mísy ostatní suché ingredience a rozehřátý olej, nastrouháme jablko. Mléko s droždím nalijeme do mísy, přidáme jablko a vypracujeme hustší těsto – můžeme přidat mouku, jestli mají jablka hodně šťávy, těsto bude řidší. Necháme cca hodinu pracovat droždí, zatím si omyjeme ovoce a připravíme drobenku – všechny ingredience rukou zpracujeme dohromady. Formu vyložíme pečícím papírem a jakmile těsto vykyne, lehce ho promícháme a rozetřeme do formy – můžeme si pomoct olejem, aby se těsto nelepilo na prsty. Těsto necháme kynout ještě chvilku ve formě, pak poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme cca 40-50 min na 180 °C.