Kynuté ovocné knedlíky
Léto pro nás znamená spoustu čerstvého a voňavého ovoce z trhu nebo ze zahrady. Také jste jako děti milovaly sladké knedlíky plněné čerstvým ovocem? Zkuste je letos podle našeho receptu, nejlépe s ovocem ze zahrádky. My jsme do knedlíků použili meruňky, ale vy můžete klidně zkusit borůvky, švestky nebo jahody.
Ingredience na 8 knedlíků (2 porce):
- 250 g polohrubé mouky
- 8 g kvasnic
- 150 ml polotučného Nemléka
- špetka soli
- špetka cukru
- 200 g ovoce (například meruňky)
- agávový sirup dle chuti
- Nemáslo na polití
- kokosový sirup na polití
- perníkové koření nebo skořice
Postup
Nejdříve si cca 75 ml Nemléka ohřejeme tak, aby bylo vlažné (nesmí být horké) a nadrobíme do něj kvasnice, které posypeme špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek, trvá to přibližně 15 minut.
Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme zbylé mléko, vzešlý kvásek, špetku soli a vypracujeme vařečkou těsto, které by nemělo lepit. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme přibližně 30 minut kynout na teplém místě.
Z nakynutého těsta odebíráme kuličky o průměru asi 5cm, vytvoříme z nich placky a do placky vložíme kus ovoce, který těstem celý obalíme. Každý knedlík poválíme mezi rukama, abychom vytvořili kuličku. Dále si dáme vařit vodu do velkého hrnce. Do vroucí vody vkládáme knedlíky, stáhneme oheň, překryjeme poklicí a necháme vařit knedlíky asi 8 minut. Po vyjmutí z vody knedlíky propíchneme špejlí, aby se nesrazily.
Na talíři knedlíky přelijeme rozpuštěným Nemáslem, kokosovým sirupem, můžete také přidat sladidlo (např. agávový sirup), můžete posypat perníkovým kořením nebo skořicí. Knedlíky můžeme na talíři ozdobit čerstvým ovocem, oříšky semínky, nebo přelivem ze svařeného mraženého ovoce.