Krtkův dort
Krtkův dort je sladká klasika, která chutná snad skoro všem a v posledních měsících zažívá velký návrat. Vyzkoušejte náš recept na jeho veganskou verzi a upečte ho někomu třeba k narozeninám.
Ingredience:
- 1,5 hrnku hladké nebo polohrubé mouky
- 1,5 až 2 hrnky sladidla (například datlový sirup)
- 1 hrnek Nemléka (nejlepší je kakaové nebo lískový oříšek, můžete však použít i mandlové neochucené)
- 0,25 hrnku oleje
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička sody
- 3 až 5 polévkových lžic kvalitního kakaa
- sůl
- 2 lžičky jablečného octa
- 0,5 hrnku silné kávy
- 3 až 4 větší zralé banány (na náplň dortu)
Krém:
- 1 plechovka kokosového mléka (tuhé je lepší)
- vanilkový cukr
- 1 tabulka hořké čokolády
- smetana fix (ztužovač šlehačky)
Postup:
Nejdříve předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte všechny ingredience na těsto a pečlivě je promíchejteve velké míse. Konzistence bude trochu řidší. Až se vyhřeje trouba, tak vlijte těsto do kulaté formy a dejte ho péct. Těsto pečte přibližně 25 až 35 minut, průběžně ho zkoušejte vidličkou, dokud není po vytáhnutí čistá a těsto se nelepí. Po upečení nechte dostatečně vychladnout, a pak pomocí lžíce vydlabejte dno těstového korpusu.
Na krém musíte mít dobře vychlazené kokosové mléko, mělo by být tuhé a tekutou část si dejte stranou. Když se vám nedaří mléko vyšlehat a je stále tekuté, tak ho průběžně dávejte do mrazáku.
Do krému zašlehejte i jedno balení smetana fixu a trochu vanilkového cukru. Poté přidejte nasekanou hořkou čokoládu.
Do vydlabaného korpusu dejte podélně rozpůlené banány (měly by být dostatečně zralé a sladké), zalijte krémem a vršek posypte vydlabanou částí korpusu. Dort dobře vychlaďte, ideálně jeden den.