Kroupové rizoto s hříbky

Pokud patříte k milovníkům hříbků, tak vám asi uděláme radost. České lesy jsou pořád plné výborných hub, tak jsme pro vás připravili recept na podzimní houbové rizoto. Můžeme ho podávat posypané klíčky, pokapané olivovým olejem nebo si k němu připravit osmažený tempeh či tofu.

 

Ingredience na 3 až 4 porce:

  • 150 g krup
  • Hrst sušených hub (cca 30 g)
  • 1 velká červená cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml plnotučného Nemléka
  • tymián, majoránka, bazalka, sůl a pepř
  • olej nebo rostlinné másla
  • 3 až 5 polévkových lžic lahůdkového droždí
  • čerstvé bylinky – pažitka, petrželka
  • pár kousků sušených rajčat
  • šťáva z jednoho citrónu

 

Postup:

Nejdříve si namočíme kroupy do vody alespoň na dvě hodiny. Houby si také namočíme do vlažné vody a vodu z hub nevyléváme, necháme si ji na později.

Nakrájíme si cibuli a zpěníme ji na oleji ve větším hrnci. Poté přidáme slité kroupy, vše podlijeme vývarem a pod pokličkou necháme vařit cca 20 až 30 minut. Až se většina vody odpaří a kroupy změknou, přidáme slité houby, společně s trochou vody, ve které byly houby namočené. Dále přidáme plnotučné Nemléko. Dochutíme kořením, citrónem, lahůdkovým droždím a necháme ještě pár minut zredukovat přebytečnou tekutinu.

Na konec přidáme nakrájená sušená rajčata. Můžeme ještě dochutit kořením a čerstvými bylinkami.V případě, že je rizoto příliš husté, vždy ho můžeme rozředit vodou z hub.