Koprovka

Koprovka je často postrachem všech dětí. My už jsme z toho naštěstí vyrostli a máme ji moc rádi. Pokud jste s námi na stejné vlně, tak si můžete uvařit třeba její vegan verzi, kterou jsme pro vás připravili.

Na koprovku budeme potřebovat (porce pro 2 osoby):

  • 2 – 3 svazky čerstvého kopru
  • 200 – 250 ml plnotučného Nemléka (místo smetany)
  • mandlové Nemléko na podlití
  • 1 – 2 polévkové lžíce Nejogurtu
  • Nemáslo
  • 1 větší cibule
  • 1 větší petržel
  • Brambory (nebo knedlík, podle chuti)
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • lahůdkové droždí

Nejprve si dáme vařit brambory. Mezitím si najemno nakrájíme cibuli, petržel a kopr.

V hrnci rozehřejeme Nemáslo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme petržel a menší hrst kopru na provonění. Směs podlijeme Nemlékem nebo vodou a vaříme, dokud zelenina nezměkne.

Ke změklé zelenině přidáme plnotučné Nemléko, chvíli společně povaříme a poté rozmixujeme. Přidáme zbytek kopru, sůl, pepř, 1 čajovou lžičku lahůdkového droždí, 1 lžičku octa a 1 – 2 polévkové lžíce Nejogurtu. Vše společně ještě pár minut povaříme.

Podáváme s vařenými bramborami. Přidat můžeme ještě uzené tofu, tofu vajíčko nebo tempeh.

Tip Nemléka: Do vařených brambor můžeme vmíchat ještě pesto. Výborné jsou také brambory omaštěné Nemáslem a posypané na jemno nakrájenou červenou cibulkou.