Koprovka
Koprovka je často postrachem všech dětí. My už jsme z toho naštěstí vyrostli a máme ji moc rádi. Pokud jste s námi na stejné vlně, tak si můžete uvařit třeba její vegan verzi, kterou jsme pro vás připravili.
Na koprovku budeme potřebovat (porce pro 2 osoby):
- 2 – 3 svazky čerstvého kopru
- 200 – 250 ml plnotučného Nemléka (místo smetany)
- mandlové Nemléko na podlití
- 1 – 2 polévkové lžíce Nejogurtu
- Nemáslo
- 1 větší cibule
- 1 větší petržel
- Brambory (nebo knedlík, podle chuti)
- sůl
- pepř
- ocet
- lahůdkové droždí
Nejprve si dáme vařit brambory. Mezitím si najemno nakrájíme cibuli, petržel a kopr.
V hrnci rozehřejeme Nemáslo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme petržel a menší hrst kopru na provonění. Směs podlijeme Nemlékem nebo vodou a vaříme, dokud zelenina nezměkne.
Ke změklé zelenině přidáme plnotučné Nemléko, chvíli společně povaříme a poté rozmixujeme. Přidáme zbytek kopru, sůl, pepř, 1 čajovou lžičku lahůdkového droždí, 1 lžičku octa a 1 – 2 polévkové lžíce Nejogurtu. Vše společně ještě pár minut povaříme.
Podáváme s vařenými bramborami. Přidat můžeme ještě uzené tofu, tofu vajíčko nebo tempeh.
Tip Nemléka: Do vařených brambor můžeme vmíchat ještě pesto. Výborné jsou také brambory omaštěné Nemáslem a posypané na jemno nakrájenou červenou cibulkou.