Jalfrezi
Pokud jste milovníky kuchyně z Jižní Asie, tak už jste možná slyšeli o jalfrezi. Je to středně pálivá rajčatová omáčka s paprikou, chilli a koriandrem. Jídlo pochází z Indie, ale vaří se i v okolních zemích, například v Pákistánu. Jalfrezi můžete podávat s rýží nebo s pitou a myslíme si, že určitě nebudete zklamaní.
Ingredience pro 2 osoby:
- olej
- 1 velká červená cibule
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 1 zelená chilli paprička
- 1 červená chilli paprička
- max 1/2 litru vody
- 3 až 4 lžičky mletého koriandru
- 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
- 3 až 4 lžičky mletého římského kmínu
- 3 až 4 lžičky garam masala
- kousek zázvoru
- šťáva z 1 limetky
- 2 lžičky kurkumy
- 1 plechovka rajčat nebo rajčatové pyré
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- sůl
K podávání:
- hrst nasekaného koriandru
- najemno nasekaná 1/4 červené cibule
- Nejogurt
Postup:
Nejdříve osmahneme nahrubo nasekanou cibuli, nasekaný česnek a zelené chilli ve větší pánvi. Když směs zhnědne, přidáme na tenké plátky nakrájené papriky, nastrouhaný kousek zázvoru a vodu. Na pánvi dusíme cca 20minut.
Pokud používáme rajčata v plechovce, tak je nejdříve rozmixujeme do hladké konzistence.
Rozehřejeme si druhou pánev a na oleji zlehka osmažíme směs koření – mletý koriandr, římský kmín, sladkou papriku, garam masala a kurkumu. Koření smažíme asi 1 minutu. Ke směsi koření přidáme rozmixovaná rajčata nebo rajčatové pyré a vaříme cca 10 minut. Poté přidáme osmaženou směs z cibule, česneku a chilli s paprikou do rajčatové směsi. Vše dohromady dusíme v jedné pánvi dalších 20 minut. Podle chuti můžeme přidat nasekanou červenou chilli papričku. Záleží na tom, jak moc pálivé jídlo chcete. Směs dosolíme a přidáme šťávu z limetky.
Tip Nemléka: Omáčku podávejte s dvěma lžícemi bílého Nejogurtu, chuť omáčky výborně zjemní. Pokud máte rádi koriandr a cibuli, tak omáčku ještě posypte najemno nakrájenou červenou cibulí a koriandrem.