Jahodový crumble
Crumble vznikl jako koláč z nedostatku, kdy v Anglii za 2. světové války byly ingredience na těsto na příděl. Jenže dnes, kdy je všeho přebytek máme spíš opačný problém – mouky moc. Takže crumble je skvělé řešení pro nás, kteří chceme mít stejný požitek ale míň se zaplácnout nutričně chudší potravinou. Ale hlavně – není na koláči náhodou ovoce a drobenka to úplně nejlepší? My jsme crumble doplnili kopečkem nemléčné zmrzliny – a ta si s kyselou rebarborou a jahodami náramně rozumí! Použít ale můžete jakékoliv sezónní a pořádně zralé ovoce – třeba meruňky se skořicí a hřebíčkem ❤️

náplň:
- 300 g jahod
- 300 g rebarbory
- 40 g třtinového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrob
drobenka:
- 100g kokosového oleje
- 100g ovesné vločky ( rýžové, ječné, špaldové…)
- 150 g celozrnné mouky
- 50 g mleté vlašské ořechy nebo mandle
- chia semínka, slunečnicová semínka nebo mák podle chuti
- 1/2 bílého Nejogurtu
- 100 g třtinového cukru
- špetka soli
a Nemléčná zmrzlina navrch!
postup:
Troubu předehřejte na 180°C.
Jahody s rebarborou očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Rebarboru neloupeme, zbytečně jí zbavíte prospěšné vlákniny, jen odkrojte špinavé konce. V trobě se krásně upeče do měkka. Promíchejte s třtinovým cukrem a škrobem rozmýchaným v trošce vody nebo Nemléka.
Přendejte do vymazané zapékací mísy.
Ingredience na drobenku promíchejte prsty v míse a posypte s ní ovocnou náplň v míse. Neudusávejte, ať je drobenka nadýchaná a po upečení křupavá.
Pečte 20 – 25 min do zlatova. Podávejte se zmrzlinou a lístečky máty nebo meduňky.