Jahodový crumble

Crumble vznikl jako koláč z nedostatku, kdy v Anglii za 2. světové války byly ingredience na těsto na příděl. Jenže dnes, kdy je všeho přebytek máme spíš opačný problém – mouky moc. Takže crumble je skvělé řešení pro nás, kteří chceme mít stejný požitek ale míň se zaplácnout nutričně chudší potravinou. Ale hlavně – není na koláči náhodou ovoce a drobenka to úplně nejlepší? My jsme crumble doplnili kopečkem nemléčné zmrzliny – a ta si s kyselou rebarborou a jahodami náramně rozumí! Použít ale můžete jakékoliv sezónní a pořádně zralé ovoce – třeba meruňky se skořicí a hřebíčkem ❤️
náplň:
  • 300 g jahod
  • 300 g rebarbory
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrob

drobenka: 

  • 100g kokosového oleje
  • 100g ovesné vločky ( rýžové, ječné, špaldové…)
  • 150 g celozrnné mouky
  • 50 g mleté vlašské ořechy nebo mandle
  • chia semínka, slunečnicová semínka nebo mák podle chuti
  • 1/2 bílého Nejogurtu 
  • 100 g třtinového cukru
  • špetka soli

a Nemléčná zmrzlina navrch!

postup:

Troubu předehřejte na 180°C.

Jahody s rebarborou očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Rebarboru neloupeme, zbytečně jí zbavíte prospěšné vlákniny, jen odkrojte špinavé konce. V trobě se krásně upeče do měkka. Promíchejte s třtinovým cukrem a škrobem rozmýchaným v trošce vody nebo Nemléka.

Přendejte do vymazané zapékací mísy.

Ingredience na drobenku promíchejte prsty v míse a posypte s ní ovocnou náplň v míse. Neudusávejte, ať je drobenka nadýchaná a po upečení křupavá.

Pečte 20 – 25 min do zlatova. Podávejte se zmrzlinou a lístečky máty nebo meduňky.