Jáhlová nádivka

Že velikonoční nádivka bez lepku, rohlíků a strouhanky není nádivka? Zkuste tuhle a uvidíte, že vám bude chutnat ještě víc! Ideální je, když si na ní půjdete natrhat mladé kopřivy, případně i medvědí česnek někam k lesu. Pokud ale takovou možnost nemáte, vůbec nevadí – s mraženým listovým špenátem chutná taky skvěle! Navrch jsme přidali osmažené tofu, které se ještě v troubě krásně do křupava opeče. Zdravé a sváteční pohodlné jídlo 🙂

 

 

 

ingredience:

  • 500 g jáhel
  • 250 ml krémového mandlového Nemléka
  • 500 g hlívy
  • 1 balení mraženého listového špenátu nebo hromadu čerstvých mladých kopřiv (bude z nich po napaření hromádka 🙂 )
  • pár lístků medvědího česneku nebo jen normálního, cca 5 stroužků
  • svazek jarní cibulky
  • hrst sušených rajčat, pokud nejsou v oleji tak předem namočených ve vodě
  • sklenička nakládaných malých cibulek
  • plechovka čočky, případně hrnek doma uvařené
  • sůl, pepř, oregano, čerstvé nebo sušené bylinky podle chuti, muškátový oříšek
  • olivový olej
  • uzené tofu

Nejdřív si spaříme jáhly, aby se zbavily hořkosti. Jednoduše je v míse zalijte vroucí vodou z konve, promíchejte a nechte pár minut odstát, potom slijte a ještě jednou propláchněte pod tekoucí vodou v sítku. Hoďte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byl nad jáhlami cca 1,5 cm vody, osolte a nechte pod pokličkou vařit cca 10 min. Ke konci přilejte krémové Nemléko, promíchejte a nechte přikryté odstát na vypnuté plotýnce, budou pak krásně jemné. Jáhly můžou být klidně trochu rozvařené a spíš mokřejší – to můžete později upravit např. nálevem z cibulek nebo olejem z rajčat. Můžete do nich vmíchat taky trochu margarínu nebo oliváče.

Špenát si nechte rozmrazit, klidně na páře v rendlíku, když zapomenete vyndat dostatečně předem. Pokud máte kopřivy, ty propláchněte a dejte do velkého hrnce, podlijte vodou a nechte udusit pár minut pok poklicí. Potom kopřivy vyndejte, ale vodu nevylévejte – odvar je skvělý jako čaj nebo oplach vlasů 🙂

Na pánvičce opečte na oleji cibulku, česnek a hlívu nasekanou na větší kusy. Až pustí vodu a trochu se opeče dozlatova, osolte, opepřete a ochuťte bylinkami. Vypněte a přihoďte nasekaná rajčata, cibulky a čočku.

Opečenou směs z pánve přesypte k jáhlám, přihoďte špenát/spařené kopřivy, přidejte pár lžic oleje nebo cibulového nálevu případně vody z kopřiv (neměla by být suchá) a promíchjte, ochutnejte a případně dochuťte. Hotovou směs přemístěte do zápékací mísy vymazené olejem a urovnejte vařečkou povrch.

Tofu nakrájejte na kostičky a opečte na nepřilnáve pánvi na kapce oleje – krásně se zatáhne a bude ještě křupavější. Až bude dozlatova, posypte s ním nádivku a malinko ho doní zabořte dlaní nebo vařečkou, aby drželo kde má 🙂 Dejte péct do vyhřáté horkovzdušné trouby na 190 °C asi na 20 min, nebo dokud nebudou okraje a tofu krásně zlatavé a křupavé.

Podávejte s kyselou okurkou 🙂