Hruškový koláč s mřížkou
Kdo měl babičku na venkově, tak si určitě pamatuje podzim jako období jablečných, hruškových a švestkových koláčů. Nám se po podzimním ovoci trošku zastesklo, tak jsme koupili sladké hrušky a upekli koláč. Je úplně bez cukru a to, jak bude sladký, necháme jen na vás a agávovém sirupu!
Budete potřebovat:
- 300 g špaldové mouky
- 170 g Nemásla
- 5 polévkových lžic polotučného Nemléka
- cca 7 zralých hrušek, nejlépe ze zahrádky ☺
- skořice podle chuti
- agávový (nebo jiný) sirup na doslazení
Do velké mísy nasypeme mouku a přidáme změklé Nemáslo. Vytvoříme drobenku, do které nalijeme polotučné Nemléko a zpracujeme rukama. Měli bychom vypracovat kouli z těsta, která bude hladká, nebude lepit a necháme ji na půl hodiny odpočinout v lednici. Zatím si oloupeme a nakrájíme hrušky, které smícháme se skořicí a agávovým sirupem. Poté vyválíme těsto a položíme do koláčové formy. Můžeme si pomoct a namačkat ho prsty tak, aby bylo všude stejně tlusté a sahalo až po okraje formy. Do formy s těstem vysypeme hrušky. Zbylé těsto vyválíme a nakrájíme na proužky, které položíme na ovoce a tím vytvoříme mřížku. Koláč pečeme asi hodinu na 180 stupňů. Tip Nemléka: výborný je ještě teplý a zkuste ho polít bílým Nejogurtem. ☺