Hráškový quiche

Byli jste někdy ve Francii? Pokud ano, tak jste určitě ochutnali francouzský quiche – tradiční slaný koláč, který se dá připravit snad na tisíc způsobů. Podává se často jako předkrm, ale klidně ho můžeme sníst v práci k obědu. Quiche si nemusíme ani ohřívat, je výborný i za studena. Pokud jste ve Francii ještě nebyli, tak zkuste alespoň ten náš veganský s hráškem a dejte nám vědět, jak vám chutnal!

Ingredience:

Na křehké těsto:

  • 300 g polohrubé špaldové mouky
  • 170 g Nemásla
  • špetka soli
  • 5 polévkových lžic polotučného Nemléka

Na náplň:

  • 2 balení tofu natural
  • 250 g špenátu
  • 2 až 3 červené cibule
  • hrst sušených rajčat naložených v oleji (cca menších 8 kousků)
  • 3 až 4 lžíce lahůdkového droždí
  • několik lžic bazalkového pesta (bez sýru)
  • lžička černé soli
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva z ¼ citrónu
  • provensálské bylinky podle chuti
  • muškátový oříšek podle chuti
  • hrášek na ozdobu
  • bylinky na ozdobu – petrželka, pažitka, bazalka nebo cokoliv zeleného, co máte rádi

Postup:

Nejdříve si připravíme křehké těsto. Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme kouli z těsta. Pozor, je důležité, aby byly ingredience studené! Pokud nebudou, křehké těsto nám nebude vytvářet „lístky“. Pokud se těsto moc drobí a nechce držet pohromadě, může přidat 2-5 lžic studené vody. Zpracované těsto zakryjeme a hodinu ji necháme uležet v lednici.

 

V mezičase si připravíme náplň. Na oleji osmahneme do zlatova cibulku nakrájenou na proužky. Dále k ní přidáme špenát a pár minut společně dusíme. Tofu rozmixujeme s lahůdkovým droždím, pestem, černou a klasickou solí, pepřem, citrónovou šťávou a provensálskými bylinkami. V míse smícháme rozmixované tofu se špenátem, cibulí a nakrájenými sušenými rajčaty.

 

Křehké těsto rozválíme a vložíme do formy. Prsty ho mačkáme tak, aby bylo na všech místech rovnoměrně. Mělo by také trošku přesahovat okraj formy, protože se nám při pečení smrskne. Těsto propícháme vidličkou na několika místech, aby se při pečení nevytvořily vzduchové bubliny. Poté nalijeme směs na těsto, přidáme hrášek a bylinky na ozdobu.

 

Quiche pečeme 35 až 45 minut na 190° C. Krajíme až po vychladnutí.