Hlíva na paprice

O hlívě se toho dočtete plno –  má antibakteriální a antivirové účinky, zvyšuje obranyschopnost, působí protizánětlivě, obsahuje plno vitamínů a minerálů. Dokonce se z ní dělají i doplňky stravy. Ale nejlepší je na ní chuť! Má skvělou, pevnou strukturu, není slizská, jako jiné houby a má výraznou umami chuť. My jsme jí připravili na paprice. Pamatujete na tohle jídlo ze školní jídelny? Původně pochází kuře na paprice z maďarska, u nás zdomácnělo podobně jako guláš. Jenže, kdo by jedl kuře, když ho můžete vyměnit za jednu z nejchutnějších a nejzdravějších hub? 🙃🌱🐥❤️

 

 

Doba přípravy: do 30 min.

Ingredience na 2 porce:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 cibule
  • 4 pl oleje (kokosový bez vůně, řepkový)
  • 2 pl červené papriky
  • 3 pl hladké mouky (pro bezlepkovou verzi může být třeba rýžová)
  • 300 ml vývaru / zeleninového bujónu
  • 250 ml krémového mandlového Nemléka
  • sůl a pepř
  • příloha: rýže nebo těstoviny
  1. Hlívu rukama natrhejte na větší kusy, na nepřilnavé pánvičce si rozehřejte olej a opékejte dozlatova, ke konci osolte a dejte stranou.
  2. Cibulku nasekejte na jemno a na oleji opečte taky dozlatova. Zaprašte moukou a paprikou, nechte rozvonět a přilejte horký vývar a potom Nemléko. Osolte a opepřete a rozmixujte dohladka. (tyhle dva kroky se dají snadno dělat zároveň 🙂 )
  3. Opečenou hlívu promíchejte s omáčkou a můžete podávat!