Hlíva na paprice
O hlívě se toho dočtete plno – má antibakteriální a antivirové účinky, zvyšuje obranyschopnost, působí protizánětlivě, obsahuje plno vitamínů a minerálů. Dokonce se z ní dělají i doplňky stravy. Ale nejlepší je na ní chuť! Má skvělou, pevnou strukturu, není slizská, jako jiné houby a má výraznou umami chuť. My jsme jí připravili na paprice. Pamatujete na tohle jídlo ze školní jídelny? Původně pochází kuře na paprice z maďarska, u nás zdomácnělo podobně jako guláš. Jenže, kdo by jedl kuře, když ho můžete vyměnit za jednu z nejchutnějších a nejzdravějších hub? 🙃🌱🐥❤️
Doba přípravy: do 30 min.
Ingredience na 2 porce:
- 500 g hlívy ústřičné
- 2 cibule
- 4 pl oleje (kokosový bez vůně, řepkový)
- 2 pl červené papriky
- 3 pl hladké mouky (pro bezlepkovou verzi může být třeba rýžová)
- 300 ml vývaru / zeleninového bujónu
- 250 ml krémového mandlového Nemléka
- sůl a pepř
- příloha: rýže nebo těstoviny
- Hlívu rukama natrhejte na větší kusy, na nepřilnavé pánvičce si rozehřejte olej a opékejte dozlatova, ke konci osolte a dejte stranou.
- Cibulku nasekejte na jemno a na oleji opečte taky dozlatova. Zaprašte moukou a paprikou, nechte rozvonět a přilejte horký vývar a potom Nemléko. Osolte a opepřete a rozmixujte dohladka. (tyhle dva kroky se dají snadno dělat zároveň 🙂 )
- Opečenou hlívu promíchejte s omáčkou a můžete podávat!