Cuketový koláč
Víte, kolik měřila nejdelší vypěstovaná cuketa? Dva a půl metru! Podařilo se ji vypěstovat v Itálii. Pokud máte zahrádku a pěstujete si také cukety, schovejte si tento recept až na léto a vaší cuketovou sklizeň (vaše cukety však nemusí být tak velké, jako ty italské). Pokud však přístup k záhonkům nemáte, zkuste tento cuketový koláč klidně už teď v zimě. Je jednoduchý, rychlý a věřte nám, že bude i rychle pryč.
Ingredience
- 400 g cukety
- 350 g polohrubé nebo hladké špaldové mouky
- 3 polévkové lžíce sirupu
- 3 až 5 polévkových lžic skořice
- sůl
- nahradit 3 vejce – my používáme Vajahit
- 100 ml kokosového nebo řepkového oleje
- 1 prášek do pečiva
- kůra z BIO citrónu
- mandlové Nemléko Vanilka
- 1 – 2 velké hrsti švestek, nebo jiného ovoce
Na drobenku:
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g Nemásla
- 50 – 70 g třtinového nebo kokosového cukru
Postup
Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Smíchejte všechny suché ingredience, přidejte nastrouhanou cuketu a náhradu vajíček. Pokud by bylo těsto příliš husté, přilévejte Nemléko a poté oslaďte těsto oblíbeným sirupem.
Formu na koláč vyložte pečícím papírem a těsto do ní opatrně nalijte. Na těsto ve formě přidejte omyté a přepůlené švestky (můžete samozřejmě použít i jiné ovoce).
Drobenku vytvoříte smícháním mouky, Nemásla a cukru. Drobenkou posypte celý koláč a dejte ho péct na 180 stupňů na cca 75 minut.