Burger z hlívy
Věděli jste, že hlíva ústřičná dokáže pomáhat při snižování hladiny cholesterolu v krvi? Také se říká, že snižuje odolnost proti infekcím a dokonce může pomoct v boji proti ekzémům. Je to takový malý zázrak z lesa, který jsme si v poslední době při vaření hodně oblíbili, a proto jsme připravili recept na veganský burger právě s hlívou ústřičnou. No a co by to bylo za burger bez hranolek? Jejich zdravou verzi z pečených batátů jsme do receptu taky přidali. 🙂
Na 2 burgery budete potřebovat:
- 2 housky, které máte rádi
- 250g balení hlívy
- olej
- gyros koření (domácí směs nebo pytlíček z obchodu)
- červená cibule
- oblíbený salát (může být ledový salát, polníček, rukola..)
- půlkarajčete nakrájeného na plátky
- kečup, hořčice nebo sojanéza podle chuti
- 1 batát
- Nejogurt
- stroužek česneku
- sůl a pepř
- citronová šťáva
- koriandr
Postup:
Nejprve začneme batátovými hranolkami, přeci jen je jejich pečení časově náročnější než příprava zbytku pokrmu. Vezmeme batát, pořádně ho omyjeme vodou a nakrájíme na hranolky. Ty dáme na plech pokrytý pečícím papírem a vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů zhruba na 30 až 40 minut. Hranolky stačí lehce zakápnout olejem a posypat oblíbeným kořením (doporučujeme pálivé piri-piri, nebo gyros koření). Doba pečení se může měnit podle velikosti hranolků a výkonnosti trouby, hranolky proto průběžně kontrolujte.
U burgeru začneme hlívou. Tu nejdříve rozebereme na menší kousky a opláchneme, pak ji na pánvi bez oleje necháme dusit, aby pustila vodu. Hlívu na pánvi je nutné zatížit hrncem – ideálně s vodou, a průběžně vylévat „vypocenou“ vodu z hlívy. Takto se může nechat hlíva „potit“ cca 10 až 15 minut na středním plameni. Nebojte se, nespálí se. Poté přidejte na pánev trošku oleje, gyros koření a opékejte z obou stran, dokud nebude hlíva křupavá. Hlíva je stále zatížená hrncem cca dalších 15 min.
Následně přejdeme k přípravě pečiva. Bulky rozpečeme, potřeme podle chuti kečupem, hořčicí či sojanézou a dipem z Nejogurtu. Navrstvíme natrhaný salát, plátek rajčete, pár koleček červené cibule a trhané z hlívy. Podáváme s batátovými hranolkami.
Dip z Nejogurtu– smícháme bílý Nejogurt s česnekem, solí, pepřem, citronovou šťávou a nasekaným koriandrem. Můžeme použít jako omáčku k hranolkům nebo místo sojanézy do burgerů.
Tip Nemléka: Je dobré si hlívu připravit, když máme dostatek času, protože když se nenechá dobře „vypotit“ a bude mít v sobě hodně vody, nebude ve výsledku tak křupavá a dobrá.