Burger z hlívy

Věděli jste, že hlíva ústřičná dokáže pomáhat při snižování hladiny cholesterolu v krvi? Také se říká, že snižuje odolnost proti infekcím a dokonce může pomoct v boji proti ekzémům. Je to takový malý zázrak z lesa, který jsme si v poslední době při vaření hodně oblíbili, a proto jsme připravili recept na veganský burger právě s hlívou ústřičnou. No a co by to bylo za burger bez hranolek? Jejich zdravou verzi z pečených batátů jsme do receptu taky přidali. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Na 2 burgery budete potřebovat:

 

  • 2 housky, které máte rádi
  • 250g balení hlívy
  • olej
  • gyros koření (domácí směs nebo pytlíček z obchodu)
  • červená cibule
  • oblíbený salát (může být ledový salát, polníček, rukola..)
  • půlkarajčete nakrájeného na plátky
  • kečup, hořčice nebo sojanéza podle chuti
  • 1 batát
  • Nejogurt
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva
  • koriandr

Postup:

Nejprve začneme batátovými hranolkami, přeci jen je jejich pečení časově náročnější než příprava zbytku pokrmu. Vezmeme batát, pořádně ho omyjeme vodou a nakrájíme na hranolky. Ty dáme na plech pokrytý pečícím papírem a vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů zhruba na 30 až 40 minut. Hranolky stačí lehce zakápnout olejem a posypat oblíbeným kořením (doporučujeme pálivé piri-piri, nebo gyros koření). Doba pečení se může měnit podle velikosti hranolků a výkonnosti trouby, hranolky proto průběžně kontrolujte.

U burgeru začneme hlívou. Tu nejdříve rozebereme na menší kousky a opláchneme, pak ji na pánvi bez oleje necháme dusit, aby pustila vodu. Hlívu na pánvi je nutné zatížit hrncem – ideálně s vodou, a průběžně vylévat „vypocenou“ vodu z hlívy. Takto se může nechat hlíva „potit“ cca 10 až 15 minut na středním plameni. Nebojte se, nespálí se. Poté přidejte na pánev trošku oleje, gyros koření a opékejte z obou stran, dokud nebude hlíva křupavá. Hlíva je stále zatížená hrncem cca dalších 15 min.

 

Následně přejdeme k přípravě pečiva. Bulky rozpečeme, potřeme podle chuti kečupem, hořčicí či sojanézou a dipem z Nejogurtu. Navrstvíme natrhaný salát, plátek rajčete, pár koleček červené cibule a trhané z hlívy. Podáváme s batátovými hranolkami.

 

Dip z Nejogurtu– smícháme bílý Nejogurt s česnekem, solí, pepřem, citronovou šťávou a nasekaným koriandrem. Můžeme použít jako omáčku k hranolkům nebo místo sojanézy do burgerů.

 

Tip Nemléka: Je dobré si hlívu připravit, když máme dostatek času, protože když se nenechá dobře „vypotit“ a bude mít v sobě hodně vody, nebude ve výsledku tak křupavá a dobrá.