Boršč
Tmavě růžová až červená polévka plná zeleniny? Víte, o čem je řeč? No přece o zázračném boršči, který je původem z Ukrajiny, ale hojně se vaří i v Polsku a Rusku. Je vydatný, plný vitamínů a hlavně umí zahřát při chladných podzimních večerech. Sepsali jsme pro vás náš oblíbený recept na podzimní boršč, samozřejmě ve veganské verzi a s Nejogurtem.
Ingredience na 6 porcí:
- červená cibule
- olej
- 500 g čerstvých rajčat (nebo rajčata v plechovce)
- 2 stroužky česneku
- 3 velké červené řepy
- 3 celerové řapíky
- 3 až 5 malých brambor
- 500 g bílého zelí
- 2 litry zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- citrónová šťáva z půlky citrónu
- svazek petrželky
- hrst sušených hub
- hrstka kopru
- Nejogurt
Postup:
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenká kolečka. Houby zalijeme vlažnou vodou a necháme odstát. Rajčata přelijeme vroucí vodou, necháme vodu 1 minutu působit. Následně z rajčat stáhneme slupku a dužinu nakrájíme na kostky (v případě konzervovaných rajčat je rovnou přidáme do ostatní zeleniny). Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Celerové řapíky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na středně veliké kostky. Bílé zelí očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli nejdříve podusíme na oleji, poté přidáme zeleninu, namočené houby a ještě asi 15 minut dusíme na mírném ohni.
Směs zalijeme zeleninovým vývarem, ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a necháme dalších 30 minut vařit. Zelené bylinky omyjeme, nahrubo nasekáme a část bylinek nasypeme do polévky, druhou část si můžeme nechat na podávání.
Tip Nemléka: Polévku ozdobíme zbylými bylinkami a přidáme lžíci Nejogurtu na zjemnění chuti.