Banana bread
Banánový chlebíček skvěle chutná a dá se udělat jak plný cukru, čokolády a ořechů tak v lehčí a klidně i bezlepkové formě – tu jsme zvolili my, i když milujeme obě. Vždycky si na něj totiž můžete namazat extra vrstvu ořechového másla nebo čokoládové pomazánky :))
suché ingredience:
- 3 hrnky pohankové mouky
- 1 hrnek ovesné mouky (nebo na jemno rozmixované ovesné vločky, můžou být bezlepkové)
- 1 pytlík nebo dvě žičky kypřícího prášku prášek
- 2 lžíce vanilkového pudingu nebo kukuřičného škrobu
- dvě lžičky skořice, jedna lžička muškátového oříšku, volitelné a skvělé: kůra z bio pomeranče, špetka mleté vanilky
- 2 lžíce lněné mouky (patří k suchým ingrediencím) nebo předem namočeného lněného semínka (patří k mokrým ingrediencím)
mokré ingredience:
- 300 ml ovesného Nemléka, nebo mandlového pro bezlepkovou variantu
- 5 pořádně zralých hnědých banánů
- špetka soli
- 1 a půl hrnku třtinového cukru (nebo oblíbeného tekutého sladidla, přidejte ale pak malinko víc mouky)
- 2/3 hrnku rozehřátého kokosového oleje
postup:
Suché ingredience promíchejte ve velké míse, mokré zas rozmixujte v mixéru, kromě jednoho banánu. Vše zpracujte na těsto, které vylijte (mělo by jít spíš ztuha) do vymazané a vysypané formy. Poslední banán rozkrojte podélně napůl a zabořte navrch, dejte péct na 35 min na 180 °C do horkovzdušné trouby, až bude zvrchu dozlatova zkontrolujte spějlí.