Banana bread

Banánový chlebíček skvěle chutná a dá se udělat jak plný cukru, čokolády a ořechů tak v lehčí a klidně i bezlepkové formě – tu jsme zvolili my, i když milujeme obě. Vždycky si na něj totiž můžete namazat extra vrstvu ořechového másla nebo čokoládové pomazánky :))

 

suché ingredience:

  • 3 hrnky pohankové mouky
  • 1 hrnek ovesné mouky (nebo na jemno rozmixované ovesné vločky, můžou být bezlepkové)
  • 1 pytlík nebo dvě žičky kypřícího prášku prášek
  • 2 lžíce vanilkového pudingu nebo kukuřičného škrobu
  • dvě lžičky skořice, jedna lžička muškátového oříšku, volitelné a skvělé: kůra z bio pomeranče, špetka mleté vanilky
  • 2 lžíce lněné mouky (patří k suchým ingrediencím) nebo předem namočeného lněného semínka (patří k mokrým ingrediencím)

mokré ingredience:

  • 300 ml ovesného Nemléka, nebo mandlového pro bezlepkovou variantu
  • 5 pořádně zralých hnědých banánů
  • špetka soli
  • 1 a půl hrnku třtinového cukru (nebo oblíbeného tekutého sladidla, přidejte ale pak malinko víc mouky)
  • 2/3 hrnku rozehřátého kokosového oleje

postup:

Suché ingredience promíchejte ve velké míse, mokré zas rozmixujte v mixéru, kromě jednoho banánu. Vše zpracujte na těsto, které vylijte (mělo by jít spíš ztuha) do vymazané a vysypané formy. Poslední banán rozkrojte podélně napůl a zabořte navrch, dejte péct na 35 min na 180 °C do horkovzdušné trouby, až bude zvrchu dozlatova zkontrolujte spějlí.