Baba Ganoush
Už jste ochutnali tento orientální pokrm se zvláštním názvem pocházející z Blízkého východu? Milují ho všichni od Izraele, po Jordánsko, Libanon až do Sýrie. Baba Ganoush je v podstatě pomazánka z pečených lilků, ale často se používá také jako předkrm. Výborný je s čerstvě upečenou pitou, zalitý olivovým olejem a posypaný koriandrem.
Ingredience:
- 2 až 3 větší lilky
- 3 až 4 polévkové lžíce tahini pasty
- 2 až 3 stroužky česneku
- 2 až 3 polévkové lžíceolivového oleje
- šťáva z limetky nebo citrónu
- 1 až 3 lžičky římského kmínu
- chilli
- sůl
- Nejogurt
- koriandr na posypání
Postup:
Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Lilky podélně rozpůlíme a propícháme vidličkou ze všech stran. Vložíme je do na vymazaný plech (nebo pokrytý pečicím papírem) a pečeme je cca 35 až 45 minut. Lilky musí hodně změknout, poznáme to tak, že budou scvrklé.
Upečené lilky necháme vychladnout a lžící vydlabeme lilek ze slupek. Když máme lilky vydlabané, tak je posekáme nožem na menší kousky, můžeme je i rozmixovat do hladka.
Poslední krok je dochucování. Tahini a oleje dáváme většinou2 až 3 lžíce, česneku 2 až 3 stroužky, šťávu z jedné limetky, sůl a chilli podle chuti a římského kmínu lžičku. Ale všechny poměry ingrediencí jsou ve výsledku hlavně na vás, a proto během dochucování ochutnávejte!
Tip Nemléka: Úplně na závěr přidáváme několik lžic bílého Nejogurtu, který zjemní chuť lilku a baba ganoush tak bude hezky krémový.