Štítek receptu: zdravé

Pečené kokosové tofu 

Když máte večer na něco chuť, zkuste tohle snadné obalované tofu. Je křupavé s krémovým dresinkem a určitě vám udělá lépe než to smažené! Recept připravila naše milá Annamária 🙂   Ingredience:  200 g tofu natural  50 g strouhaný kokos  50 g ovesné vločky  200 ml mandlové mléko  Sůl, pepř  Omáčka:  3 pl mandlový nejogurt  1 čl tahini  1 čl sojová … Číst dále

Mungo omeleta

Malé zelené fazolky mungo asi znáte naklíčené v salátu, ale věděli jste, že se dají koupit taky loupané? A že z nich jde udělat výtečná rostlinná omeleta? Loupané mungo neboli mung dal jsou žluté půlky fazolek a seženete je ve zdravé výživě, indickém obchodě nebo asijské sekci supermarketů. Mungo fazole mají plno živin a nemusí se vařit, navíc jsou míň výrazné než třeba cizrna – … Číst dále

Rafaelo kuličky

Velmi lehká varianta oblíbených kokosových kuliček – bez cukru a lepku, takže jich můžete sníst kolik jen chcete :)) Recept připravila Annamária ❤️     Ingredience:  70 g jáhel  400 ml mandlového nápoje s vanilkou Optimistic 3 lžíce javorového sirupu 5 kopcovité lžic kokosu + na obalování kousky mandlí (nebo jiných ořechů) Postup Jáhly 3x spaříme vroucí vodou. Zalijeme ho lahodným mandlovým … Číst dále

Kremová dýňová omáčka

Spirulinové tagliatelle s krémovou dýňovou omáčkou 🎃🌱 – tyhle zelené těstoviny Terraz jsou skvělá alternativa těch klasických – obsahují čočkovou mouku a zelený prášek z mořských řas a s touhle omáčkou si skvěle rozumí! Navíc mají plno proteinu. Omáčka je jednoduchá a chutná líp, než sýrová!     ⁠ Na 2 porce:⁠⠀ ⁠ půlka malé hokkaido dýně⁠⠀ jedna menší cibule⁠⠀ 5 stroužků česneku⁠⠀ … Číst dále

Salát Caprese

Kdo ho někdy ochutnal, zamiloval se. Zkuste tenhle s domácí rostlinnou mozzarelou, kterou pro Optimistic připravila Annamária. ❤️       Ingredience: 60 g kešu ořechů 4 lžíce psyllia 250 ml Optimistic mandlového nápoje Šťáva z půlky citronu Sůl lahůdkové droždí sladká rajčata olivový olej čerstvá bazalka sůl a pepř na dochucení Postup: Kešu oříšky namočíme na 2 hodiny do vody. Ve 250 ml … Číst dále

Hokkaido brownies

Na podzim jsou dýně všude. Až uvidíte tu nejsladší ze všech, oranžovou kulatou hokkaido, určitě vyzkoušejte tynhle delikátní brownies bez mouky. Nebudete litovat, ani když jich sníte celý plech sama/sám :)) Recept má opět na svědomí přešikovná Annamária, další dobroty najdete na jejím blogu ❤️       Ingredience:  300 g dýně hokkaido 150 g arašídového másla 30 g kokosového cukru (nebo 20 g … Číst dále

Vafle bez mouky

Další superfood recept od skvělé Annamarii! Vafle bez mouky, ale zato plné nutričně hodnotných a hlavně chutných ingrediencí. Jestli máte doma zaprášený vaflovač tak ho pojďte rozehřát, vafle jsou hotové jedna dvě a s nimi skvělá víkendová snídaně! Ingredience:  130 g ovesných vloček (můžou být bezlepkové) 30 g quinoa(i) 1 lžička kypřícího prášku 3 lžíce jablečného pyré 300 ml … Číst dále

Pečená čokoládová kaše

Tenhle recept připravila Annamária a je to rychlý a skvělý pečený dezert nebo snídaně a taky přepichová příloha ke zmrzlině! 🙂     Ingredience:  1 a 3/4 hrnku ovesných vloček (klidně bezlepkových) 1/2 hrnku nasekaných lískových ořechů 1 velký zralý banán 1 a 3/4 hrnku lískooříškového Nemléka 1 a 1/2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje  1 lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu 1 lžička skořice … Číst dále

Pohankové ovocné knedlíky

Máme tady další variantu na ovocné knedlíky – tentokrát čistě bezlepkové z blahodárné pohanky, která z téhle klasiky dělá super zdravý pokrm. Pohanka je prospěšná obzvlášť v létě  – podle čínské medicíny má totiž chladivé účinky na náš organismus. těsto: 500 ml makového Nemléka 300 g pohankové mouky 50 g kukuřičného škrobu špetka soli kůra z bio citronu hladká pohanková mouka a škrob … Číst dále

Kynutý ovocný koláč

Ovocný koláč je nejlepší věc, kterou můžete udělat, jakmile se k vám dostane jákékoliv letní ovovce  – jahody, rybíz, borůvky, meruňky – s drobenkou jako od babičky. My jsme použili jahody a rebarboru a těsto jsme malinko upravili –  je z žitné mouky s nastrouhaným jablkem. Omáčka jsou rozmixované jahody s cukrem – čím víc ovoce se do a na koláč vejde, tím líp :))       na těsto: … Číst dále

Jahodový crumble

Crumble vznikl jako koláč z nedostatku, kdy v Anglii za 2. světové války byly ingredience na těsto na příděl. Jenže dnes, kdy je všeho přebytek máme spíš opačný problém – mouky moc. Takže crumble je skvělé řešení pro nás, kteří chceme mít stejný požitek ale míň se zaplácnout nutričně chudší potravinou. Ale hlavně – není na koláči náhodou ovoce a drobenka to úplně nejlepší? My jsme … Číst dále

Mražené borůvkové čtverečky

Tenhle osvěžující dezert má na svědomí Annamária a určitě ho oceníte v horkých letních dnech, protože je ledově vychlazený! Ingredience se dají obměnit, pokud máte zrovna sezónní ovoce, které potřebuje rychle zpracovat.   Ingredience: 1/2 hrnku mandlí  1/2 hrnku ovesných vloček (bezlepkových) 1/2 hrnku rozinek 5-6 datlí 2 lžíce arašídového másla  2 hrnky mražených borůvek nebo jiného čerstvého ovoce 1/2 hrnku kešu … Číst dále

Jáhlová nádivka

Že velikonoční nádivka bez lepku, rohlíků a strouhanky není nádivka? Zkuste tuhle a uvidíte, že vám bude chutnat ještě víc! Ideální je, když si na ní půjdete natrhat mladé kopřivy, případně i medvědí česnek někam k lesu. Pokud ale takovou možnost nemáte, vůbec nevadí – s mraženým listovým špenátem chutná taky skvěle! Navrch jsme přidali osmažené tofu, které se ještě v troubě krásně do křupava opeče. … Číst dále

Banana bread

Banánový chlebíček skvěle chutná a dá se udělat jak plný cukru, čokolády a ořechů tak v lehčí a klidně i bezlepkové formě – tu jsme zvolili my, i když milujeme obě. Vždycky si na něj totiž můžete namazat extra vrstvu ořechového másla nebo čokoládové pomazánky :))   suché ingredience: 3 hrnky pohankové mouky 1 hrnek ovesné mouky (nebo na jemno rozmixované ovesné vločky, můžou být … Číst dále

Ovesné lívance s banánem

Lívance můžou být v podstatě osmažená ovesná kaše! A kdo nemiluje smažené a ještě k tomu plné vlákniny? 🥞🌱💕 My jsme si oblíbili tyhle ovesné s kakaovým Nejogurtem a opečeným banánem 😌 Jsou super i k obědu a hotové jedna dvě! (kromě mytí mixéru 😅)⁠ Jak na ně:⁠⠀ 2 hrnky ovesných vloček⁠ (můžou být bezlepkové) 1 hrnek rýžové mouky⁠⠀ půl hrnku lněné mouky (nebo … Číst dále

Hlíva na paprice

O hlívě se toho dočtete plno –  má antibakteriální a antivirové účinky, zvyšuje obranyschopnost, působí protizánětlivě, obsahuje plno vitamínů a minerálů. Dokonce se z ní dělají i doplňky stravy. Ale nejlepší je na ní chuť! Má skvělou, pevnou strukturu, není slizská, jako jiné houby a má výraznou umami chuť. My jsme jí připravili na paprice. Pamatujete na tohle jídlo ze školní jídelny? Původně pochází kuře na paprice … Číst dále

Kimchi rice

Oběd plný chutí a hotový za 5 min? Kimchi rice! Zdravé a perfektně komfortní jídlo 🙂     Na jednu porci: 250 g uvařené rýže (kulatozrnné nebo jasmínové) malá sklenička Bacilli kimchi (120 g, poměr rýže a kimchi upravte podle chuti) 2 lžíce sojové omáčky 2 lžičky sezamového oleje (z praženého sezamu) na posypání: sezam jarní cibulka nori řasy chilli paprička Uvařenou … Číst dále

Fenyklový salát

Tenhle recept připravila Lucka z prodobroty.cz a je super protože – kdy jste měli naposledy fenykl? Někomu připomíná neoblíbený pendrek, ale doopravdy je to skvělá zelenina plná chuti a vlákniny a to je to, co každý z nás potřebuje. Dohromady s živými kulturami z Nejogurtu vám pročistí a nastartuje trávení a vy se budete citít o poznání líp – na nás alespoň fungovalo, ale posuďte sami! Ingredience jsou výrazné, sladko-kyselé … Číst dále

Jalfrezi

Pokud jste milovníky kuchyně z Jižní Asie, tak už jste možná slyšeli o jalfrezi. Je to středně pálivá rajčatová omáčka s paprikou, chilli a koriandrem. Jídlo pochází z Indie, ale vaří se i v okolních zemích, například v Pákistánu. Jalfrezi můžete podávat s rýží nebo s pitou a myslíme si, že určitě nebudete zklamaní. Ingredience pro 2 osoby: olej 1 velká červená cibule 2 stroužky nasekaného česneku 1 zelená chilli … Číst dále

Čočková sekaná

Máte rádi sekanou s kaší? Pokud ano, tak pro vás máme dobré zprávy. Sekaná se dá totiž připravit i ve zdravější verzi, a navíc vegansky. K naší sekané se hodí čerstvé pečivo, ale úplně nejvíce nám chutná s kaší. Klasické brambory jsme namíchali s batáty, které kaši trošku osladí.   Ingredience na 1 chlebíčkovou formu: 500 g čočky (můžete použít například kombinaci zelené a červené) 8 až 10 … Číst dále

Cizrnové blondies s malinami

Máte rádi klasické brownies? Pokud ano, zkuste náš recept a vyměňte tmavou čokoládu za bílou. Vznikne vám z toho blondies – blonďatá a zdravější verze brownies.   Ingredience na cca 8 až 10 kousků: 250 g uvařené cizrny náhrada za 2 vejce (můžete použít Vajahit, lněná semínka s vodou nebo banán) 60 g jemného arašídového másla 60 g datlového sirupu (nebo jiného oblíbeného sladidla) … Číst dále

Kroupové rizoto s hříbky

Pokud patříte k milovníkům hříbků, tak vám asi uděláme radost. České lesy jsou pořád plné výborných hub, tak jsme pro vás připravili recept na podzimní houbové rizoto. Můžeme ho podávat posypané klíčky, pokapané olivovým olejem nebo si k němu připravit osmažený tempeh či tofu.   Ingredience na 3 až 4 porce: 150 g krup Hrst sušených hub (cca 30 g) 1 velká … Číst dále

Polentová pizza

Věděli jste, že pizzu si lidé pečou už od 18. století? Od té doby samozřejmě vzniklo plno druhů pizzy a způsobů, jak ji připravit. My jsme tentokrát zkusili polentové těsto a vyšlo na jedničku. Doplnili jsme ji lilkem, žampiony, rajčaty a spoustou dobrého koření. A máme ještě jednu dobrou zprávu! Sice se nám to moc často nestává, ale pokud byste náhodou tuto pizzu nezvládli sníst … Číst dále

Testoviny s cuketovou omáčkou

Věděli jste, že nejdelší cuketa na světě byla vypěstována v Kanadě a měřila dva a půl metru? Cuketa (neboli cukína) je však původně evropská zelenina, která vznikla šlechtěním v Itálii. A protože je Itálie domovem také kvalitní pasty, připravili jsme pro vás recept na lehkou cuketovou omáčku k těstovinám. Ingredience na 2 porce: Nemáslo 1 stroužek česneku provensálské bylinky lahůdkové droždí citrónová šťáva 1 velká (nebo 2 malé) … Číst dále

Lečo

Lečo je typické hlavně pro maďarskou kuchyni, ale i v Česku si našlo své místo. Pro jeho přípravu je potřeba hlavně cibule, papriky a rajčata. Většinou se podává s vajíčkem, které jsme však nahradili veganským „tofu vajíčkem“. Pokud vám přebývá zelenina ze zahrádky nebo si chcete jen zavzpomínat na dětství, zkuste naši veganskou verzi.   Ingredience na  2 porce: 1 velká červená cibule olej provensálské bylinky a bazalka čerstvá … Číst dále

Pohankové lívance s proteinem

Kdo by neměl rád čerstvé a nadýchané lívance? Sladká snídaně, která snad nikdy neomrzí a uděláte s ní velkou parádu před rodinou či známými. My jsme připravili vegan verzi lívanců z pohankové mouky a s proteinem, takže po téhle sladké snídani nebudou potřeba ani žádné výčitky.     Na lívance pro 2 osoby budete potřebovat: 0,5 hrnku hladké pohankové mouky 0,5 hrnku Nemléka (plnotučné, polotučné, … Číst dále

Smoothie z lesního ovoce

Hromada čerstvého ovoce a trochu Nemléka, to je naše ideální snídaně. Je rychle hotová, výborně zasytí a dodá spoustu energie. Klidně si smoothie schovejte i na později, můžete využít lahve od Nemléka.     Ingredience na 1 porci: hrst mraženého lesního ovoce ½ zralého banánu 250 ml oblíbeného Nemléka 1 polévkové lžíce Nejogurtu špetka soli možné přidat lžíci oblíbeného proteinu   Postup Všechny … Číst dále

Avokádová pěna

Pokud milujete sladké, tenhle recept je přímo pro vás. Nenechte se však zmást tím, že by sladké muselo být nezdravé. Tato avokádová pěna je chuťově výborná a nemusíte z ní mít výčitky. Hodí se k snídaní nebo ke svačině a my jsme si ji vážně zamilovali, tak ji zkuste taky. 🙂     Ingredience na 2 porce: ½ zralého avokáda ½ zralého banánu 3 až 4 polévkové lžíce výběrového … Číst dále

Granola

Co je podle vás ta nejlepší snídaně? Podle nás je to taková snídaně, která je zdravá, jednoduchá na přípravu a správně nastartuje den. Všechny tyto podmínky skvělé snídaně splňuje naše granola, kterou si ráno přidáváme do bílého Nejogurtu. Ingredience ovesné vločky jáhelné pukance směs oříšků semínka – chia, lněné nebo jiná, které máte rádi kokosový olej skořice sůl kokosové chipsy rozinky hořká čokoláda … Číst dále

Třešňová bublanina

Třešňovou bublaninu ke svačině máme spojenou se vzpomínkami na léto s babičkou na chalupě. A protože bublaninu a léto máme moc rádi, trošku jsme upravili recept a upekli jsme pro vás tuhle veganskou bublaninu s pohankou. A musíme přiznat, že se fakt povedla! P.S. nejlépe chutná k odpolední kávě s výhledem na les.                                     … Číst dále

Studená okurková polévka

Jste tým studená polévka? Pokud ano, tak určitě zkuste tuhle naší okurkovou. Ingredience jsou podobné řeckým tzatziki a navíc ji máte hotovou za chvilku. 🙂 Ingredience na 4 porce: 3 okurky 400 g bílého Nejogurtu 200 ml plnotučného Nemléka 1 velký svazek kopru – najemno nasekaný Sůl a pepř 5 polévkových lžic olivového oleje 3 až 4 stroužky česneku pár nasekaných lístků … Číst dále

Raw špagety

V horkých letních dnech je syrová zelenina to nejlepší, co můžeme přes den sníst. Je plná vitamínů, minerálů, a hlavně nás osvěží. Pokud už vás nebaví každý den jíst saláty, zkuste tyto raw zeleninové špagety. Jsou rychlé, jednoduché a hlavně výborné! Fantazii se zde meze nekladou, připravte je zkrátka z toho, na co máte zrovna chuť. 😊 Ingredience na 1 porci: 1 okurka 1 větší mrkev … Číst dále

Zaalouk (marocký salát)

Maroko se v poslední době stalo oblíbenou destinací, kam člověk může vyrazit na dovolenou. Je zde bezpochyby spousta míst, které stojí za návštěvu, my jsme si však nejvíce zamilovali jejich kuchyni. Zkuste si připravit tento výborný salát, jehož základem je pečený lilek a rajčata. Můžete ho připravit jako předkrm nebo klidně jako přílohu a nejlepší je podávaný za studena.   Ingredience pro 4 osoby: 3 lilky 500 g … Číst dále

Pečená zelenina a tři druhy dipů

Lehké a rychlé jídlo, které jen tak neomrzí a můžete ho udělat na sto způsobů. Pečená zelenina sama o sobě je výborná, ale my hlavně milujeme přípravu různých omáček, které zeleninu skvěle na talíři doplní. Kupte zeleninu, kterou máte rádi. My milujeme například pečené batáty, cibuli, brambory, červenou řepu, celer, mrkev, ředkvičky, česnek, cuketu, papriku. Opláchněte zeleninu, nakrájejte na větší kusy a vložte … Číst dále

Baba Ganoush

Už jste ochutnali tento orientální pokrm se zvláštním názvem pocházející z Blízkého východu? Milují ho všichni od Izraele, po Jordánsko, Libanon až do Sýrie. Baba Ganoush je v podstatě pomazánka z pečených lilků, ale často se používá také jako předkrm. Výborný je s čerstvě upečenou pitou, zalitý olivovým olejem a posypaný koriandrem.     Ingredience: 2 až 3 větší lilky 3 až 4 polévkové lžíce tahini pasty 2 až 3 … Číst dále

Velikonoční nádivka

Co by to bylo za Velikonoce bez nádivky? Nádivka rozhodně patří na velikonoční stůl, kde s celou rodinou můžeme oslavovat příchod jara. Připravili jsme pro vás veganskou verzi téhle jarní dobroty, tak ji příští víkend upečte a dejte nám vědět, jak vám chutnala!   Ingredience:   115 g polenty 300 ml zeleninového vývaru 300 ml Nemléka – plnotučné nebo polotučné 1 balení … Číst dále

Smoothie bowl s lesním ovocem

Je tady snad ještě někdo, kdo by neznal tu barevnou misku plnou dobrot z fotek na Instagramu? Je to opravdu jednoduchá a rychlá snídaně, ze které nemusíte mít rozhodně žádné výčitky. Navíc se dá výborně přizpůsobit podle toho, co máte zrovna doma a co máte rádi. My vám přinášíme naší oblíbenou verzi smoothie bowl, ale vy se rozhodně nebojte experimentovat.         … Číst dále

Zelňačka

Jaro už je oficiálně tady, to však neznamená, že bychom občas nepotřebovali zahřát hustou polévkou. Zelňačka je na tohle ideální! Je hotová za půl hodiny a když ji necháme den uležet, tak chutná ještě lépe. Problém je v tom, že my ji skoro vždycky sníme ještě dříve.  ☺                                 … Číst dále

Cuketový koláč

Víte, kolik měřila nejdelší vypěstovaná cuketa? Dva a půl metru! Podařilo se ji vypěstovat v Itálii. Pokud máte zahrádku a pěstujete si také cukety, schovejte si tento recept až na léto a vaší cuketovou sklizeň (vaše cukety však nemusí být tak velké, jako ty italské). Pokud však přístup k záhonkům nemáte, zkuste tento cuketový koláč klidně už teď v zimě. Je jednoduchý, rychlý a věřte nám, že bude … Číst dále

Polévka z pečené zeleniny

Zima je ideální čas na polévky, obzvlášť na ty husté zeleninové. Nejenže zahřejí promrzlé tělo, ale také dokážou takříkajíc postavit člověka na nohy, když ho přepadne chřipka. Dají se vařit na tisíc způsobů. Experimentovat můžete například tím, že pokaždé zvolíte jiné druhy zeleniny nebo k dochucení použijete netradiční koření. Tak vytáhněte ze skříně hrnce a uvařte si velkou várku polévky na příští týden!           … Číst dále

Shepard’s pie

Shepard’s pie (neboli pastýřský koláč) je oblíbený anglický recept. My jsme pro vás připravili jeho veganskou verzi, která jistě potěší každého milovníka slaných koláčů. Na 4 porce budete potřebovat: 1 hrnek černé čočky Belugy ½ hrnku sójového granulátu 2 stonky řapíkatého celeru 1 hrnek hrášku 2 až 3 mrkve červená cibule 1 plechovka drcených rajčat nebo stejné množství čerstvých … Číst dále

Špenátové lasagne z máslové dýně

Říká se, že lasagne jsou náročnější jídlo na přípravu a troufnou si na něj pouze ti zkušenější. My si však myslíme, že tyto veganské bezlepkové lasagne zvládne snad úplně každý a doufáme, že vám tento recept pomůže, abyste si je zkusili připravit doma i vy. Protože za to opravdu stojí! Budete potřebovat:   půlku máslové dýně 500g čerstvého špenátu nebo jedno balení mraženého 250 ml polotučného … Číst dále

Koprovka

Koprovka je často postrachem všech dětí. My už jsme z toho naštěstí vyrostli a máme ji moc rádi. Pokud jste s námi na stejné vlně, tak si můžete uvařit třeba její vegan verzi, kterou jsme pro vás připravili. Na koprovku budeme potřebovat (porce pro 2 osoby): 2 – 3 svazky čerstvého kopru 200 – 250 ml plnotučného Nemléka (místo smetany) mandlové Nemléko na podlití 1 – 2 polévkové … Číst dále

Dýňová polévka Hokaido

Nejoblíbenější podzimní polévka je jednoznačně dýňová. Už jste ji zkoušeli například s naším bílým Nejogurtem?     Na dýňovku budeme potřebovat (porce pro 3 – 4 osoby): 1 střední dýni Hokaido 1 plechovku kokosového mléka zeleninový vývar bílý Nejogurt chilli zázvor citronovou šťávu sůl pepř koriandr   Dýni si omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na větší kusy (loupání není nutné). Ty položíme na plech, … Číst dále