Štítek receptu: sladké

Vánoční štóla

Těsto na štólu je podobné vánočce, akorát plné dalších dobrot – ovoce a čokolády. Kvůli tomu také méně kyne a je nižší – zato ale nádherně voní a chutná ještě lépe! Jestli vám přijde vánočka suchá a nudná, tak štóla je přímo pro vás. Nepotřebuje máslo ani marmeládu!   Ingredience: 245 g hladké pšeničné mouky  135 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté 180 ml … Číst dále

Perníčkové tiramisu

Tenhle kávovo-perníčkový nadýchaný dezert potěší u svátečního oběda a na každé návštěvě – když ho uděláte do sklenic od našich nejogurtů, můžete ho vzít kamkoliv s sebou! Recept má na svědomí opět milá Annamária ❤️     Ingredience: 100 g vegan piškotů (můžete nahradit libovolnými sušenkami nebo perníčky) 2 čl instantní kávy nebo espresso 2 plechovky kokosového mléka (je třeba je dát alespoň na pár hodin do chladničky) … Číst dále

Britský vánoční pudding

Tenhle pudding není jako náš pudink, ale je o něco zajímavější – ovocný, kořeněný, šťavnatý a vláčný. Tahle rostlinná verze je navíc lehká a plná zdravých ingrediencí. Recept vypadá na první pohled složitě, ale nelekejte se, stát u něj budete všeho všudy necelou půl hodinu. 5 hodin napařování lze naplánovat, když jsme doma a nikam se nechystáme, den předem si vzpomenout a namočit ovoce. Výsledek opravdu stojí za to … Číst dále

Hokkaido brownies

Na podzim jsou dýně všude. Až uvidíte tu nejsladší ze všech, oranžovou kulatou hokkaido, určitě vyzkoušejte tynhle delikátní brownies bez mouky. Nebudete litovat, ani když jich sníte celý plech sama/sám :)) Recept má opět na svědomí přešikovná Annamária, další dobroty najdete na jejím blogu ❤️       Ingredience:  300 g dýně hokkaido 150 g arašídového másla 30 g kokosového cukru (nebo 20 g … Číst dále

Vafle bez mouky

Další superfood recept od skvělé Annamarii! Vafle bez mouky, ale zato plné nutričně hodnotných a hlavně chutných ingrediencí. Jestli máte doma zaprášený vaflovač tak ho pojďte rozehřát, vafle jsou hotové jedna dvě a s nimi skvělá víkendová snídaně! Ingredience:  130 g ovesných vloček (můžou být bezlepkové) 30 g quinoa(i) 1 lžička kypřícího prášku 3 lžíce jablečného pyré 300 ml … Číst dále

Pečená čokoládová kaše

Tenhle recept připravila Annamária a je to rychlý a skvělý pečený dezert nebo snídaně a taky přepichová příloha ke zmrzlině! 🙂     Ingredience:  1 a 3/4 hrnku ovesných vloček (klidně bezlepkových) 1/2 hrnku nasekaných lískových ořechů 1 velký zralý banán 1 a 3/4 hrnku lískooříškového Nemléka 1 a 1/2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje  1 lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu 1 lžička skořice … Číst dále

Pohankové ovocné knedlíky

Máme tady další variantu na ovocné knedlíky – tentokrát čistě bezlepkové z blahodárné pohanky, která z téhle klasiky dělá super zdravý pokrm. Pohanka je prospěšná obzvlášť v létě  – podle čínské medicíny má totiž chladivé účinky na náš organismus. těsto: 500 ml makového Nemléka 300 g pohankové mouky 50 g kukuřičného škrobu špetka soli kůra z bio citronu hladká pohanková mouka a škrob … Číst dále

Kynutý ovocný koláč

Ovocný koláč je nejlepší věc, kterou můžete udělat, jakmile se k vám dostane jákékoliv letní ovovce  – jahody, rybíz, borůvky, meruňky – s drobenkou jako od babičky. My jsme použili jahody a rebarboru a těsto jsme malinko upravili –  je z žitné mouky s nastrouhaným jablkem. Omáčka jsou rozmixované jahody s cukrem – čím víc ovoce se do a na koláč vejde, tím líp :))       na těsto: … Číst dále

Jahodový crumble

Crumble vznikl jako koláč z nedostatku, kdy v Anglii za 2. světové války byly ingredience na těsto na příděl. Jenže dnes, kdy je všeho přebytek máme spíš opačný problém – mouky moc. Takže crumble je skvělé řešení pro nás, kteří chceme mít stejný požitek ale míň se zaplácnout nutričně chudší potravinou. Ale hlavně – není na koláči náhodou ovoce a drobenka to úplně nejlepší? My jsme … Číst dále

Mražené borůvkové čtverečky

Tenhle osvěžující dezert má na svědomí Annamária a určitě ho oceníte v horkých letních dnech, protože je ledově vychlazený! Ingredience se dají obměnit, pokud máte zrovna sezónní ovoce, které potřebuje rychle zpracovat.   Ingredience: 1/2 hrnku mandlí  1/2 hrnku ovesných vloček (bezlepkových) 1/2 hrnku rozinek 5-6 datlí 2 lžíce arašídového másla  2 hrnky mražených borůvek nebo jiného čerstvého ovoce 1/2 hrnku kešu … Číst dále

Kynuté jahodové knedlíky

Nejlepší způsob, jak oslavit začátek léta jeho nejsladšími plody. Jahodová sezóna je krátká, tak si je užijte co nejvíc to jde a knedlíky jsou pro to základ. Tyhle jsou navíc z odlehčené mouky a čistě rostlinné – ideální, pokud plánujete uspořádat soutěž, kdo jich sní víc :))) Suroviny Na těsto: 300 g polohrubé mouky pšeničné 200 g rýžové mouky 20g droždí náhrada 1 … Číst dále

Velikonoční beránek

Z celozrnné mouky a s Nejogurtem místo tvarohu. Tohohle beránka vám nebude líto obětovat 🙂     ingredience suché: 340 g hladké celozrnné špaldové mouky (nebo jakou máte 🙂 ) 2 lžíce vanilkového pudingu nebo kukuřičného škrobu 1 pytlíček prášku do pečiva 2 lžičky sody 3 velké lžíce tmavého kakaa špetka soli mokré ingredinece: 1 velký bílý Nejogurt 250 ml vanilkového … Číst dále

Banana bread

Banánový chlebíček skvěle chutná a dá se udělat jak plný cukru, čokolády a ořechů tak v lehčí a klidně i bezlepkové formě – tu jsme zvolili my, i když milujeme obě. Vždycky si na něj totiž můžete namazat extra vrstvu ořechového másla nebo čokoládové pomazánky :))   suché ingredience: 3 hrnky pohankové mouky 1 hrnek ovesné mouky (nebo na jemno rozmixované ovesné vločky, můžou být … Číst dále

Makové muffiny s citronem

Mák a citrony jsou super kombinace. Tyhle muffiny jsou z celozrnné mouky, plné křupavého máku a voňavé po citrusech. 🍋💛 Na asi 12 muffinů: 3 hrnky celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky 2 hrnky ovesné mouky nebo rozmixovaných ovesných vloček 2 lžíce lněné mouky nebo předem namočeného lněného semínka špetka soli jedna lžička kypřícího prášku a dvě lžičky sody 0,5 hrnku máku 3 … Číst dále

Ovesné lívance s banánem

Lívance můžou být v podstatě osmažená ovesná kaše! A kdo nemiluje smažené a ještě k tomu plné vlákniny? 🥞🌱💕 My jsme si oblíbili tyhle ovesné s kakaovým Nejogurtem a opečeným banánem 😌 Jsou super i k obědu a hotové jedna dvě! (kromě mytí mixéru 😅)⁠ Jak na ně:⁠⠀ 2 hrnky ovesných vloček⁠ (můžou být bezlepkové) 1 hrnek rýžové mouky⁠⠀ půl hrnku lněné mouky (nebo … Číst dále

Cizrnové blondies s malinami

Máte rádi klasické brownies? Pokud ano, zkuste náš recept a vyměňte tmavou čokoládu za bílou. Vznikne vám z toho blondies – blonďatá a zdravější verze brownies.   Ingredience na cca 8 až 10 kousků: 250 g uvařené cizrny náhrada za 2 vejce (můžete použít Vajahit, lněná semínka s vodou nebo banán) 60 g jemného arašídového másla 60 g datlového sirupu (nebo jiného oblíbeného sladidla) … Číst dále

Ovocný koláč s oříškovou drobenkou

Léto pomalu končí, takže švestky ze zahrádky jsou v zrovna v kurzu. Ke švestkám si představte nadýchané těsto, sladké lesní ovoce a jemnou drobenku. Tohle všechno dohromady (a možná ještě trošku více) je náš kynutý koláč, který chutná jako od babičky.   Na 1 klasický plech 400 g hladké špaldové mouky 1 pytlík sušeného droždí špetka soli 1 vanilkový cukr 90 ml kokosového oleje … Číst dále

Pohankové lívance s proteinem

Kdo by neměl rád čerstvé a nadýchané lívance? Sladká snídaně, která snad nikdy neomrzí a uděláte s ní velkou parádu před rodinou či známými. My jsme připravili vegan verzi lívanců z pohankové mouky a s proteinem, takže po téhle sladké snídani nebudou potřeba ani žádné výčitky.     Na lívance pro 2 osoby budete potřebovat: 0,5 hrnku hladké pohankové mouky 0,5 hrnku Nemléka (plnotučné, polotučné, … Číst dále

Kynuté ovocné knedlíky

Léto pro nás znamená spoustu čerstvého a voňavého ovoce z trhu nebo ze zahrady. Také jste jako děti milovaly sladké knedlíky plněné čerstvým ovocem? Zkuste je letos podle našeho receptu, nejlépe s ovocem ze zahrádky. My jsme do knedlíků použili meruňky, ale vy můžete klidně zkusit borůvky, švestky nebo jahody.   Ingredience na 8 knedlíků (2 porce): 250 g polohrubé mouky 8 g kvasnic … Číst dále

Avokádová pěna

Pokud milujete sladké, tenhle recept je přímo pro vás. Nenechte se však zmást tím, že by sladké muselo být nezdravé. Tato avokádová pěna je chuťově výborná a nemusíte z ní mít výčitky. Hodí se k snídaní nebo ke svačině a my jsme si ji vážně zamilovali, tak ji zkuste taky. 🙂     Ingredience na 2 porce: ½ zralého avokáda ½ zralého banánu 3 až 4 polévkové lžíce výběrového … Číst dále

Granola

Co je podle vás ta nejlepší snídaně? Podle nás je to taková snídaně, která je zdravá, jednoduchá na přípravu a správně nastartuje den. Všechny tyto podmínky skvělé snídaně splňuje naše granola, kterou si ráno přidáváme do bílého Nejogurtu. Ingredience ovesné vločky jáhelné pukance směs oříšků semínka – chia, lněné nebo jiná, které máte rádi kokosový olej skořice sůl kokosové chipsy rozinky hořká čokoláda … Číst dále

Třešňová bublanina

Třešňovou bublaninu ke svačině máme spojenou se vzpomínkami na léto s babičkou na chalupě. A protože bublaninu a léto máme moc rádi, trošku jsme upravili recept a upekli jsme pro vás tuhle veganskou bublaninu s pohankou. A musíme přiznat, že se fakt povedla! P.S. nejlépe chutná k odpolední kávě s výhledem na les.                                     … Číst dále

Krtkův dort

Krtkův dort je sladká klasika, která chutná snad skoro všem a v posledních měsících zažívá velký návrat. Vyzkoušejte náš recept na jeho veganskou verzi a upečte ho někomu třeba k narozeninám.   Ingredience:   1,5 hrnku hladké nebo polohrubé mouky 1,5 až 2 hrnky sladidla (například datlový sirup) 1 hrnek Nemléka (nejlepší je kakaové nebo lískový oříšek, můžete však použít i mandlové … Číst dále

Vanilkové lívance

Lívance jsou vždycky skvělá snídaňová volba a tyhle vanilkové od naší milované Jarmily Sweet si jistě oblíbíte.     Na 4 porce lívanců budeme potřebovat: 220 g hladké špaldové mouky 1 lžičku kypřicího prášku (bez fosfátů) špetku soli 1 lžíci sirupu (datlového, rýžového..) 2 lžíce kokosového oleje (+ na vymazání lívanečníku) 450 ml plnotučného Nemléka 1 vanilkový lusk Nejogurt, ovoce/marmeládu/kokos/semínka/oříšky na ozdobu (libovolné) … Číst dále

Bábovka z červené řepy

Co se vám vybaví, když se řekne bábovka? My vzpomínáme na tu mramorovou od babičky, kterou nás v dětství vždycky na návštěvě pohostila. Dnes jsme ale připravili lehčí a zdravější verzi bábovky s červenou řepou, která se rozplývá na jazyku a jen se po ní zapráší. Ingredience: 2 až 3 kusy řepy 1 hrnek hladké mouky (špaldové nebo žitné) 1/2 hrnku řepkového nebo kokosového oleje 1/2 hrnku sladidla 1 … Číst dále

Tiramisu

Co je pro Itálii charakterističtější než špagety nebo pizza? No přece tiramisu! Volně by se název tohoto dortíku mohl přeložit jako „vytáhni mě nahoru“ nebo „zvedni mě“. Doufáme, že vám naše nemléčná verze tiramisu pořádně zvedne náladu a rovnou si o víkendu jedno uděláte. Ingredience: Na korpus: (můžete nahradit veganskými piškoty pro rychlejší verzi) 175 g špaldové celozrnné mouky 50 g sladidla (třtinový, … Číst dále

Smoothie bowl s lesním ovocem

Je tady snad ještě někdo, kdo by neznal tu barevnou misku plnou dobrot z fotek na Instagramu? Je to opravdu jednoduchá a rychlá snídaně, ze které nemusíte mít rozhodně žádné výčitky. Navíc se dá výborně přizpůsobit podle toho, co máte zrovna doma a co máte rádi. My vám přinášíme naší oblíbenou verzi smoothie bowl, ale vy se rozhodně nebojte experimentovat.         … Číst dále

Cuketový koláč

Víte, kolik měřila nejdelší vypěstovaná cuketa? Dva a půl metru! Podařilo se ji vypěstovat v Itálii. Pokud máte zahrádku a pěstujete si také cukety, schovejte si tento recept až na léto a vaší cuketovou sklizeň (vaše cukety však nemusí být tak velké, jako ty italské). Pokud však přístup k záhonkům nemáte, zkuste tento cuketový koláč klidně už teď v zimě. Je jednoduchý, rychlý a věřte nám, že bude … Číst dále

Hruškový koláč s mřížkou

Kdo měl babičku na venkově, tak si určitě pamatuje podzim jako období jablečných, hruškových a švestkových koláčů. Nám se po podzimním ovoci trošku zastesklo, tak jsme koupili sladké hrušky a upekli koláč. Je úplně bez cukru a to, jak bude sladký, necháme jen na vás a agávovém sirupu!   Budete potřebovat: 300 g špaldové mouky 170 g Nemásla 5 polévkových lžic polotučného Nemléka cca 7 … Číst dále

Skořicoví šneci

Skořicoví šneci jsou určitě dobrým důvodem, proč jet na výlet do Skandinávie. A není se čemu divit, ta skořicová vůně je totiž cítit snad na stovky kilometrů daleko! Podle nás úplně nejlépe chutnají ráno k snídani s horkým kakaem. Na cca 10 – 12 skořicových šneků budete potřebovat: 350g hladká mouka (může být špaldová, pohanková atd.) 60g cukru (nejlépe třtinový nebo kokosový) půl kostky … Číst dále

Hrušková galetka

V tomto receptu se přeneseme do Francie. Galetka je totiž tamní dezert. Jedná se o křupavý dortík nebo chcete-li koláč, který se peče na volno bez formy. My vám prozradíme naši oblíbenou hruškovou variantu, jejíž základ tvoří Nemáslo! Na galetku budeme potřebovat: 1 a ¼ hrnku hladké špaldové mouky 10 – 12 polévkových lžic Nemásla 6 polévkových lžic studené vody 6 – 8 hrušek skořici nebo perníkové … Číst dále

RAW sladké knedlíky

Sladké raw knedlíky nejsou sice jako ty klasické kynuté, ale když to od nich nečekáte, určitě vás potěší. Navíc jsou super zdravé a výživné! Na knedlíky budete potřebovat: 100 g mletého kokosu nebo kokosových chipsů (ideálně v bio kvalitě, aby měl intenzivní chuť – k dostání v DM, zdravé výživě apod.) 100 g neloupaného sezamu (opět volíme kvalitní) 100 g zlatého lněného semínka … Číst dále

Makovec

Věděli jste, že z makového Nemléka můžete i péct? Zkusit můžete například náš makovec, ze kterého se po přidání makového Nemléka stane makovec na druhou! Na makovecbudeme potřebovat: 2 hrnky špaldové mouky 250 ml makového Nemléka 1 hrnek máku ¾ balíčku prášku do pečiva 5 polévkových lžic kokosového oleje špetka soli půl hrnku sirupu (pokud preferujete sladší chuť, můžete přidat více) 2 – 3 … Číst dále

Banánovo-skořicové lívance s fíky

Jak lépe začít den, než čerstvými lívanečky? Vyzkoušet můžete třeba tyhle banánovo-skořicové s fíky a Nejogurtem. Na lívance budete potřebovat (8 lívanců): 0,5 hrnku špaldové mouky 0,5 hrnku Nemléka (plnotučné, polotučné, ale použít můžete klidně i ochucené, třeba vanilkové) 1 lžička prášku do pečiva 1 lžička chia semínek 1 rozmačkaný banán skořice (necelá polévková lžíce) špetka soli K hotovým lívancům použijte: … Číst dále