Štítek receptu: letní

Pohankové ovocné knedlíky

Máme tady další variantu na ovocné knedlíky – tentokrát čistě bezlepkové z blahodárné pohanky, která z téhle klasiky dělá super zdravý pokrm. Pohanka je prospěšná obzvlášť v létě  – podle čínské medicíny má totiž chladivé účinky na náš organismus. těsto: 500 ml makového Nemléka 300 g pohankové mouky 50 g kukuřičného škrobu špetka soli kůra z bio citronu hladká pohanková mouka a škrob … Číst dále

Kynutý ovocný koláč

Ovocný koláč je nejlepší věc, kterou můžete udělat, jakmile se k vám dostane jákékoliv letní ovovce  – jahody, rybíz, borůvky, meruňky – s drobenkou jako od babičky. My jsme použili jahody a rebarboru a těsto jsme malinko upravili –  je z žitné mouky s nastrouhaným jablkem. Omáčka jsou rozmixované jahody s cukrem – čím víc ovoce se do a na koláč vejde, tím líp :))       na těsto: … Číst dále

Jahodový crumble

Crumble vznikl jako koláč z nedostatku, kdy v Anglii za 2. světové války byly ingredience na těsto na příděl. Jenže dnes, kdy je všeho přebytek máme spíš opačný problém – mouky moc. Takže crumble je skvělé řešení pro nás, kteří chceme mít stejný požitek ale míň se zaplácnout nutričně chudší potravinou. Ale hlavně – není na koláči náhodou ovoce a drobenka to úplně nejlepší? My jsme … Číst dále

Mražené borůvkové čtverečky

Tenhle osvěžující dezert má na svědomí Annamária a určitě ho oceníte v horkých letních dnech, protože je ledově vychlazený! Ingredience se dají obměnit, pokud máte zrovna sezónní ovoce, které potřebuje rychle zpracovat.   Ingredience: 1/2 hrnku mandlí  1/2 hrnku ovesných vloček (bezlepkových) 1/2 hrnku rozinek 5-6 datlí 2 lžíce arašídového másla  2 hrnky mražených borůvek nebo jiného čerstvého ovoce 1/2 hrnku kešu … Číst dále

Kynuté jahodové knedlíky

Nejlepší způsob, jak oslavit začátek léta jeho nejsladšími plody. Jahodová sezóna je krátká, tak si je užijte co nejvíc to jde a knedlíky jsou pro to základ. Tyhle jsou navíc z odlehčené mouky a čistě rostlinné – ideální, pokud plánujete uspořádat soutěž, kdo jich sní víc :))) Suroviny Na těsto: 300 g polohrubé mouky pšeničné 200 g rýžové mouky 20g droždí náhrada 1 … Číst dále

Ovocný koláč s oříškovou drobenkou

Léto pomalu končí, takže švestky ze zahrádky jsou v zrovna v kurzu. Ke švestkám si představte nadýchané těsto, sladké lesní ovoce a jemnou drobenku. Tohle všechno dohromady (a možná ještě trošku více) je náš kynutý koláč, který chutná jako od babičky.   Na 1 klasický plech 400 g hladké špaldové mouky 1 pytlík sušeného droždí špetka soli 1 vanilkový cukr 90 ml kokosového oleje … Číst dále

Polentová pizza

Věděli jste, že pizzu si lidé pečou už od 18. století? Od té doby samozřejmě vzniklo plno druhů pizzy a způsobů, jak ji připravit. My jsme tentokrát zkusili polentové těsto a vyšlo na jedničku. Doplnili jsme ji lilkem, žampiony, rajčaty a spoustou dobrého koření. A máme ještě jednu dobrou zprávu! Sice se nám to moc často nestává, ale pokud byste náhodou tuto pizzu nezvládli sníst … Číst dále

Testoviny s cuketovou omáčkou

Věděli jste, že nejdelší cuketa na světě byla vypěstována v Kanadě a měřila dva a půl metru? Cuketa (neboli cukína) je však původně evropská zelenina, která vznikla šlechtěním v Itálii. A protože je Itálie domovem také kvalitní pasty, připravili jsme pro vás recept na lehkou cuketovou omáčku k těstovinám. Ingredience na 2 porce: Nemáslo 1 stroužek česneku provensálské bylinky lahůdkové droždí citrónová šťáva 1 velká (nebo 2 malé) … Číst dále

Lečo

Lečo je typické hlavně pro maďarskou kuchyni, ale i v Česku si našlo své místo. Pro jeho přípravu je potřeba hlavně cibule, papriky a rajčata. Většinou se podává s vajíčkem, které jsme však nahradili veganským „tofu vajíčkem“. Pokud vám přebývá zelenina ze zahrádky nebo si chcete jen zavzpomínat na dětství, zkuste naši veganskou verzi.   Ingredience na  2 porce: 1 velká červená cibule olej provensálské bylinky a bazalka čerstvá … Číst dále

Smoothie z lesního ovoce

Hromada čerstvého ovoce a trochu Nemléka, to je naše ideální snídaně. Je rychle hotová, výborně zasytí a dodá spoustu energie. Klidně si smoothie schovejte i na později, můžete využít lahve od Nemléka.     Ingredience na 1 porci: hrst mraženého lesního ovoce ½ zralého banánu 250 ml oblíbeného Nemléka 1 polévkové lžíce Nejogurtu špetka soli možné přidat lžíci oblíbeného proteinu   Postup Všechny … Číst dále

Třešňová bublanina

Třešňovou bublaninu ke svačině máme spojenou se vzpomínkami na léto s babičkou na chalupě. A protože bublaninu a léto máme moc rádi, trošku jsme upravili recept a upekli jsme pro vás tuhle veganskou bublaninu s pohankou. A musíme přiznat, že se fakt povedla! P.S. nejlépe chutná k odpolední kávě s výhledem na les.                                     … Číst dále

Studená okurková polévka

Jste tým studená polévka? Pokud ano, tak určitě zkuste tuhle naší okurkovou. Ingredience jsou podobné řeckým tzatziki a navíc ji máte hotovou za chvilku. 🙂 Ingredience na 4 porce: 3 okurky 400 g bílého Nejogurtu 200 ml plnotučného Nemléka 1 velký svazek kopru – najemno nasekaný Sůl a pepř 5 polévkových lžic olivového oleje 3 až 4 stroužky česneku pár nasekaných lístků … Číst dále

Raw špagety

V horkých letních dnech je syrová zelenina to nejlepší, co můžeme přes den sníst. Je plná vitamínů, minerálů, a hlavně nás osvěží. Pokud už vás nebaví každý den jíst saláty, zkuste tyto raw zeleninové špagety. Jsou rychlé, jednoduché a hlavně výborné! Fantazii se zde meze nekladou, připravte je zkrátka z toho, na co máte zrovna chuť. 😊 Ingredience na 1 porci: 1 okurka 1 větší mrkev … Číst dále