Štítek receptu: koláč

Hokkaido brownies

Na podzim jsou dýně všude. Až uvidíte tu nejsladší ze všech, oranžovou kulatou hokkaido, určitě vyzkoušejte tynhle delikátní brownies bez mouky. Nebudete litovat, ani když jich sníte celý plech sama/sám :)) Recept má opět na svědomí přešikovná Annamária, další dobroty najdete na jejím blogu ❤️       Ingredience:  300 g dýně hokkaido 150 g arašídového másla 30 g kokosového cukru (nebo 20 g … Číst dále

Kynutý ovocný koláč

Ovocný koláč je nejlepší věc, kterou můžete udělat, jakmile se k vám dostane jákékoliv letní ovovce  – jahody, rybíz, borůvky, meruňky – s drobenkou jako od babičky. My jsme použili jahody a rebarboru a těsto jsme malinko upravili –  je z žitné mouky s nastrouhaným jablkem. Omáčka jsou rozmixované jahody s cukrem – čím víc ovoce se do a na koláč vejde, tím líp :))       na těsto: … Číst dále

Jahodový crumble

Crumble vznikl jako koláč z nedostatku, kdy v Anglii za 2. světové války byly ingredience na těsto na příděl. Jenže dnes, kdy je všeho přebytek máme spíš opačný problém – mouky moc. Takže crumble je skvělé řešení pro nás, kteří chceme mít stejný požitek ale míň se zaplácnout nutričně chudší potravinou. Ale hlavně – není na koláči náhodou ovoce a drobenka to úplně nejlepší? My jsme … Číst dále

Slaný koláč s chřestem

Jakmile chřest uvidíte, berte rovnou dva, jeho sezóna je kraťoučká a je potřeba si ho užít! Tenhle koláč je skvělá příležitost, jak si chřest náležitě vychutnají i ti, kdo nemají v oblibě přežvykování jeho dřevnatých stonků 🙂 (my anoooo, každá vláknina je dobrá 🙂 ) Koláč je plněný zkaramelizovanou cibulkou a „bešamelem“ z tofu a Nejogurtu. Možná na něj budete potřebovat lžičku, ale je tak křehký, že vám to určitě vadit nebude :))   … Číst dále

Banana bread

Banánový chlebíček skvěle chutná a dá se udělat jak plný cukru, čokolády a ořechů tak v lehčí a klidně i bezlepkové formě – tu jsme zvolili my, i když milujeme obě. Vždycky si na něj totiž můžete namazat extra vrstvu ořechového másla nebo čokoládové pomazánky :))   suché ingredience: 3 hrnky pohankové mouky 1 hrnek ovesné mouky (nebo na jemno rozmixované ovesné vločky, můžou být … Číst dále

Ovocný koláč s oříškovou drobenkou

Léto pomalu končí, takže švestky ze zahrádky jsou v zrovna v kurzu. Ke švestkám si představte nadýchané těsto, sladké lesní ovoce a jemnou drobenku. Tohle všechno dohromady (a možná ještě trošku více) je náš kynutý koláč, který chutná jako od babičky.   Na 1 klasický plech 400 g hladké špaldové mouky 1 pytlík sušeného droždí špetka soli 1 vanilkový cukr 90 ml kokosového oleje … Číst dále

Třešňová bublanina

Třešňovou bublaninu ke svačině máme spojenou se vzpomínkami na léto s babičkou na chalupě. A protože bublaninu a léto máme moc rádi, trošku jsme upravili recept a upekli jsme pro vás tuhle veganskou bublaninu s pohankou. A musíme přiznat, že se fakt povedla! P.S. nejlépe chutná k odpolední kávě s výhledem na les.                                     … Číst dále

Krtkův dort

Krtkův dort je sladká klasika, která chutná snad skoro všem a v posledních měsících zažívá velký návrat. Vyzkoušejte náš recept na jeho veganskou verzi a upečte ho někomu třeba k narozeninám.   Ingredience:   1,5 hrnku hladké nebo polohrubé mouky 1,5 až 2 hrnky sladidla (například datlový sirup) 1 hrnek Nemléka (nejlepší je kakaové nebo lískový oříšek, můžete však použít i mandlové … Číst dále

Bábovka z červené řepy

Co se vám vybaví, když se řekne bábovka? My vzpomínáme na tu mramorovou od babičky, kterou nás v dětství vždycky na návštěvě pohostila. Dnes jsme ale připravili lehčí a zdravější verzi bábovky s červenou řepou, která se rozplývá na jazyku a jen se po ní zapráší. Ingredience: 2 až 3 kusy řepy 1 hrnek hladké mouky (špaldové nebo žitné) 1/2 hrnku řepkového nebo kokosového oleje 1/2 hrnku sladidla 1 … Číst dále

Velikonoční nádivka

Co by to bylo za Velikonoce bez nádivky? Nádivka rozhodně patří na velikonoční stůl, kde s celou rodinou můžeme oslavovat příchod jara. Připravili jsme pro vás veganskou verzi téhle jarní dobroty, tak ji příští víkend upečte a dejte nám vědět, jak vám chutnala!   Ingredience:   115 g polenty 300 ml zeleninového vývaru 300 ml Nemléka – plnotučné nebo polotučné 1 balení … Číst dále

Hráškový quiche

Byli jste někdy ve Francii? Pokud ano, tak jste určitě ochutnali francouzský quiche – tradiční slaný koláč, který se dá připravit snad na tisíc způsobů. Podává se často jako předkrm, ale klidně ho můžeme sníst v práci k obědu. Quiche si nemusíme ani ohřívat, je výborný i za studena. Pokud jste ve Francii ještě nebyli, tak zkuste alespoň ten náš veganský s hráškem a dejte nám vědět, jak vám … Číst dále

Cuketový koláč

Víte, kolik měřila nejdelší vypěstovaná cuketa? Dva a půl metru! Podařilo se ji vypěstovat v Itálii. Pokud máte zahrádku a pěstujete si také cukety, schovejte si tento recept až na léto a vaší cuketovou sklizeň (vaše cukety však nemusí být tak velké, jako ty italské). Pokud však přístup k záhonkům nemáte, zkuste tento cuketový koláč klidně už teď v zimě. Je jednoduchý, rychlý a věřte nám, že bude … Číst dále

Shepard’s pie

Shepard’s pie (neboli pastýřský koláč) je oblíbený anglický recept. My jsme pro vás připravili jeho veganskou verzi, která jistě potěší každého milovníka slaných koláčů. Na 4 porce budete potřebovat: 1 hrnek černé čočky Belugy ½ hrnku sójového granulátu 2 stonky řapíkatého celeru 1 hrnek hrášku 2 až 3 mrkve červená cibule 1 plechovka drcených rajčat nebo stejné množství čerstvých … Číst dále

Hruškový koláč s mřížkou

Kdo měl babičku na venkově, tak si určitě pamatuje podzim jako období jablečných, hruškových a švestkových koláčů. Nám se po podzimním ovoci trošku zastesklo, tak jsme koupili sladké hrušky a upekli koláč. Je úplně bez cukru a to, jak bude sladký, necháme jen na vás a agávovém sirupu!   Budete potřebovat: 300 g špaldové mouky 170 g Nemásla 5 polévkových lžic polotučného Nemléka cca 7 … Číst dále

Hrušková galetka

V tomto receptu se přeneseme do Francie. Galetka je totiž tamní dezert. Jedná se o křupavý dortík nebo chcete-li koláč, který se peče na volno bez formy. My vám prozradíme naši oblíbenou hruškovou variantu, jejíž základ tvoří Nemáslo! Na galetku budeme potřebovat: 1 a ¼ hrnku hladké špaldové mouky 10 – 12 polévkových lžic Nemásla 6 polévkových lžic studené vody 6 – 8 hrušek skořici nebo perníkové … Číst dále

Makovec

Věděli jste, že z makového Nemléka můžete i péct? Zkusit můžete například náš makovec, ze kterého se po přidání makového Nemléka stane makovec na druhou! Na makovecbudeme potřebovat: 2 hrnky špaldové mouky 250 ml makového Nemléka 1 hrnek máku ¾ balíčku prášku do pečiva 5 polévkových lžic kokosového oleje špetka soli půl hrnku sirupu (pokud preferujete sladší chuť, můžete přidat více) 2 – 3 … Číst dále