Štítek receptu: comfort food

Pečené kokosové tofu 

Když máte večer na něco chuť, zkuste tohle snadné obalované tofu. Je křupavé s krémovým dresinkem a určitě vám udělá lépe než to smažené! Recept připravila naše milá Annamária 🙂   Ingredience:  200 g tofu natural  50 g strouhaný kokos  50 g ovesné vločky  200 ml mandlové mléko  Sůl, pepř  Omáčka:  3 pl mandlový nejogurt  1 čl tahini  1 čl sojová … Číst dále

Mungo omeleta

Malé zelené fazolky mungo asi znáte naklíčené v salátu, ale věděli jste, že se dají koupit taky loupané? A že z nich jde udělat výtečná rostlinná omeleta? Loupané mungo neboli mung dal jsou žluté půlky fazolek a seženete je ve zdravé výživě, indickém obchodě nebo asijské sekci supermarketů. Mungo fazole mají plno živin a nemusí se vařit, navíc jsou míň výrazné než třeba cizrna – … Číst dále

Mini pizza

Skvělý snack a večeře k filmu, nebo oslnivé občerstvení pro hosty – jogurtové mini pizzy s kešu dressingem podle skvělé Annamarii!     Těsto:  200 g špaldová mouka  140 g mandlový nejogurt  1 čl kypřícího prášku  Voda  Sůl  Na vrch:  3 pl rajčatový protlak  Špenát Cherry rajčata Veganský sýr  Kešu ořechy  Bazalkové pesto  Dressing:  30 g kešu ořechy 1 … Číst dále

Nachos se sýrovou omáčkou

NACHOS – kdo by je nemiloval! Kukuřičné chipsy, ke kterým patří sýrová omáčka. Zkuste tuhle rostlinnou, kterou připravila šikovná Marika! Na jejím blogu najdete plno dalších skvělých receptů.     Ingredience: 1 a 1/2 hrnku kešu ořechů šťáva z 1/2 citronu  1/3 hrnku lahůdkového droždí   2 lžičky sladké papriky (případně špetka chilli) 2 lžičky sušeného česneku    2 lžíce hořčice  … Číst dále

Vánočka

Vánočka je klasika. S mandlovým nápojem Optimistic voní po mandlích a je krásně vláčná. A když už je třetí den trošku tvrdší, doporučujeme opéct na pánvi na trošce margarínu a polít nejogurtem. Mňam!       Ingredience: 245 g hladké pšeničné mouky  135 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté 180 ml mandlového nápoje Optimistic 80 g agávoveho sirupu  1 bio vanilkovy cukr 70 g slunečnicového … Číst dále

Kremová dýňová omáčka

Spirulinové tagliatelle s krémovou dýňovou omáčkou 🎃🌱 – tyhle zelené těstoviny Terraz jsou skvělá alternativa těch klasických – obsahují čočkovou mouku a zelený prášek z mořských řas a s touhle omáčkou si skvěle rozumí! Navíc mají plno proteinu. Omáčka je jednoduchá a chutná líp, než sýrová!     ⁠ Na 2 porce:⁠⠀ ⁠ půlka malé hokkaido dýně⁠⠀ jedna menší cibule⁠⠀ 5 stroužků česneku⁠⠀ … Číst dále

Salát Caprese

Kdo ho někdy ochutnal, zamiloval se. Zkuste tenhle s domácí rostlinnou mozzarelou, kterou pro Optimistic připravila Annamária. ❤️       Ingredience: 60 g kešu ořechů 4 lžíce psyllia 250 ml Optimistic mandlového nápoje Šťáva z půlky citronu Sůl lahůdkové droždí sladká rajčata olivový olej čerstvá bazalka sůl a pepř na dochucení Postup: Kešu oříšky namočíme na 2 hodiny do vody. Ve 250 ml … Číst dále

Hokkaido brownies

Na podzim jsou dýně všude. Až uvidíte tu nejsladší ze všech, oranžovou kulatou hokkaido, určitě vyzkoušejte tynhle delikátní brownies bez mouky. Nebudete litovat, ani když jich sníte celý plech sama/sám :)) Recept má opět na svědomí přešikovná Annamária, další dobroty najdete na jejím blogu ❤️       Ingredience:  300 g dýně hokkaido 150 g arašídového másla 30 g kokosového cukru (nebo 20 g … Číst dále

Vafle bez mouky

Další superfood recept od skvělé Annamarii! Vafle bez mouky, ale zato plné nutričně hodnotných a hlavně chutných ingrediencí. Jestli máte doma zaprášený vaflovač tak ho pojďte rozehřát, vafle jsou hotové jedna dvě a s nimi skvělá víkendová snídaně! Ingredience:  130 g ovesných vloček (můžou být bezlepkové) 30 g quinoa(i) 1 lžička kypřícího prášku 3 lžíce jablečného pyré 300 ml … Číst dále

Pečená čokoládová kaše

Tenhle recept připravila Annamária a je to rychlý a skvělý pečený dezert nebo snídaně a taky přepichová příloha ke zmrzlině! 🙂     Ingredience:  1 a 3/4 hrnku ovesných vloček (klidně bezlepkových) 1/2 hrnku nasekaných lískových ořechů 1 velký zralý banán 1 a 3/4 hrnku lískooříškového Nemléka 1 a 1/2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje  1 lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu 1 lžička skořice … Číst dále

Kynutý ovocný koláč

Ovocný koláč je nejlepší věc, kterou můžete udělat, jakmile se k vám dostane jákékoliv letní ovovce  – jahody, rybíz, borůvky, meruňky – s drobenkou jako od babičky. My jsme použili jahody a rebarboru a těsto jsme malinko upravili –  je z žitné mouky s nastrouhaným jablkem. Omáčka jsou rozmixované jahody s cukrem – čím víc ovoce se do a na koláč vejde, tím líp :))       na těsto: … Číst dále

Jahodový crumble

Crumble vznikl jako koláč z nedostatku, kdy v Anglii za 2. světové války byly ingredience na těsto na příděl. Jenže dnes, kdy je všeho přebytek máme spíš opačný problém – mouky moc. Takže crumble je skvělé řešení pro nás, kteří chceme mít stejný požitek ale míň se zaplácnout nutričně chudší potravinou. Ale hlavně – není na koláči náhodou ovoce a drobenka to úplně nejlepší? My jsme … Číst dále

Kynuté jahodové knedlíky

Nejlepší způsob, jak oslavit začátek léta jeho nejsladšími plody. Jahodová sezóna je krátká, tak si je užijte co nejvíc to jde a knedlíky jsou pro to základ. Tyhle jsou navíc z odlehčené mouky a čistě rostlinné – ideální, pokud plánujete uspořádat soutěž, kdo jich sní víc :))) Suroviny Na těsto: 300 g polohrubé mouky pšeničné 200 g rýžové mouky 20g droždí náhrada 1 … Číst dále

Slaný koláč s chřestem

Jakmile chřest uvidíte, berte rovnou dva, jeho sezóna je kraťoučká a je potřeba si ho užít! Tenhle koláč je skvělá příležitost, jak si chřest náležitě vychutnají i ti, kdo nemají v oblibě přežvykování jeho dřevnatých stonků 🙂 (my anoooo, každá vláknina je dobrá 🙂 ) Koláč je plněný zkaramelizovanou cibulkou a „bešamelem“ z tofu a Nejogurtu. Možná na něj budete potřebovat lžičku, ale je tak křehký, že vám to určitě vadit nebude :))   … Číst dále

Jáhlová nádivka

Že velikonoční nádivka bez lepku, rohlíků a strouhanky není nádivka? Zkuste tuhle a uvidíte, že vám bude chutnat ještě víc! Ideální je, když si na ní půjdete natrhat mladé kopřivy, případně i medvědí česnek někam k lesu. Pokud ale takovou možnost nemáte, vůbec nevadí – s mraženým listovým špenátem chutná taky skvěle! Navrch jsme přidali osmažené tofu, které se ještě v troubě krásně do křupava opeče. … Číst dále

Banana bread

Banánový chlebíček skvěle chutná a dá se udělat jak plný cukru, čokolády a ořechů tak v lehčí a klidně i bezlepkové formě – tu jsme zvolili my, i když milujeme obě. Vždycky si na něj totiž můžete namazat extra vrstvu ořechového másla nebo čokoládové pomazánky :))   suché ingredience: 3 hrnky pohankové mouky 1 hrnek ovesné mouky (nebo na jemno rozmixované ovesné vločky, můžou být … Číst dále

Ovesné lívance s banánem

Lívance můžou být v podstatě osmažená ovesná kaše! A kdo nemiluje smažené a ještě k tomu plné vlákniny? 🥞🌱💕 My jsme si oblíbili tyhle ovesné s kakaovým Nejogurtem a opečeným banánem 😌 Jsou super i k obědu a hotové jedna dvě! (kromě mytí mixéru 😅)⁠ Jak na ně:⁠⠀ 2 hrnky ovesných vloček⁠ (můžou být bezlepkové) 1 hrnek rýžové mouky⁠⠀ půl hrnku lněné mouky (nebo … Číst dále

Hlíva na paprice

O hlívě se toho dočtete plno –  má antibakteriální a antivirové účinky, zvyšuje obranyschopnost, působí protizánětlivě, obsahuje plno vitamínů a minerálů. Dokonce se z ní dělají i doplňky stravy. Ale nejlepší je na ní chuť! Má skvělou, pevnou strukturu, není slizská, jako jiné houby a má výraznou umami chuť. My jsme jí připravili na paprice. Pamatujete na tohle jídlo ze školní jídelny? Původně pochází kuře na paprice … Číst dále

Kimchi rice

Oběd plný chutí a hotový za 5 min? Kimchi rice! Zdravé a perfektně komfortní jídlo 🙂     Na jednu porci: 250 g uvařené rýže (kulatozrnné nebo jasmínové) malá sklenička Bacilli kimchi (120 g, poměr rýže a kimchi upravte podle chuti) 2 lžíce sojové omáčky 2 lžičky sezamového oleje (z praženého sezamu) na posypání: sezam jarní cibulka nori řasy chilli paprička Uvařenou … Číst dále

Vanilkové lívance

Lívance jsou vždycky skvělá snídaňová volba a tyhle vanilkové od naší milované Jarmily Sweet si jistě oblíbíte.     Na 4 porce lívanců budeme potřebovat: 220 g hladké špaldové mouky 1 lžičku kypřicího prášku (bez fosfátů) špetku soli 1 lžíci sirupu (datlového, rýžového..) 2 lžíce kokosového oleje (+ na vymazání lívanečníku) 450 ml plnotučného Nemléka 1 vanilkový lusk Nejogurt, ovoce/marmeládu/kokos/semínka/oříšky na ozdobu (libovolné) … Číst dále

Hráškový quiche

Byli jste někdy ve Francii? Pokud ano, tak jste určitě ochutnali francouzský quiche – tradiční slaný koláč, který se dá připravit snad na tisíc způsobů. Podává se často jako předkrm, ale klidně ho můžeme sníst v práci k obědu. Quiche si nemusíme ani ohřívat, je výborný i za studena. Pokud jste ve Francii ještě nebyli, tak zkuste alespoň ten náš veganský s hráškem a dejte nám vědět, jak vám … Číst dále

Guláš

Mysleli jste si, že guláš nelze připravit bez masa tak, aby chutnal líp než ten pravý chalupářský? My tak trochu ano, ale naše pochybnosti se rozplynuly, když jsme ochutnali tuto veganskou verzi guláše. Pomalu nám zase začíná sezóna, kdy jezdíme na chalupu, tak ho zkuste o víkendu uvařit a snězte si ho venku na jarním sluníčku.                 … Číst dále

Vegan Mac and cheese

Až přijde den, kdy budete mít chuť na něco pořádně krémového, zkuste mac and cheese podle našeho receptu. Tato americká klasika ve veganské verzi se zeleninou vás určitě nezklame.                                                             … Číst dále

Burger z hlívy

Věděli jste, že hlíva ústřičná dokáže pomáhat při snižování hladiny cholesterolu v krvi? Také se říká, že snižuje odolnost proti infekcím a dokonce může pomoct v boji proti ekzémům. Je to takový malý zázrak z lesa, který jsme si v poslední době při vaření hodně oblíbili, a proto jsme připravili recept na veganský burger právě s hlívou ústřičnou. No a co by to bylo za burger bez hranolek? Jejich zdravou verzi z pečených batátů … Číst dále

Lasagne

Lasagne jsou jedním z nejoblíbenějších italských jídel. My vám představujeme jejich odlehčenou veganskou verzi, která je naprosto báječná. Věřte nám, bešamel jde dobře udělat i z rostlinných surovin. Lasagne se skládají ze tří kroků – omáčky, bešamelu a samotného vrstvení těchto surovin do pekáčku. Na omáčku budeme potřebovat: 1 velkou červenou cibuli 1 cuketu 1 lilek 1,5 plechovky drcených rajčat (lze použít i čerstvá) 4 – 5 … Číst dále